DGNEWS.EU

26 са огнищата на птичи грип, продължава засиления контрол

26 са огнищата на птичи грип, продължава засиления контрол
Nov 20
16:00 2018

Продължава засиленият надзор и контрол на птицевъдните обекти по повод неблагоприятната епизоотична обстановка, свързана със заболяването инфлуенца по птиците, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. До средата на ноември тази година са потвърдени 26 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП H5N8) в областите Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. В община Димитровград е констатирано огнище в Черногорово.

Общият брой на птиците във всички засегнати птицевъдни стопанства е над 1 000 000 броя. 14 от огнищата са в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, 6 на кокошки (като едно е ферма с бройлери), 5 в дворове и едно дивечовъдно стопанство. Основнтеи причини за появата и разпостранението на птичия грип са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици.

Във връзка с усложнената епизоотичната ситуация, Европейската Комисия повдигна въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора. Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон по отношение на заболяването, необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи домашни птици и яйца за люпене.

БАБХ предложи на ЕК възможността за създаването на допълнителна зона да се разгледа след окончателен анализ на резултатите от засиления надзор, който се прилага в момента и изпълнение на ангажиментите, поети от страна на птицевъдния сектор за укрепване на фермите, съобщиха от агенцията.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?