DGNEWS.EU

БСП-Димитровград на 100-годишнината си: Бяхме и ще бъдем!

БСП-Димитровград на 100-годишнината си: Бяхме и ще бъдем!
Nov 17
12:22 2018

Димитровградските социалисти тържествено отбелязаха 100 години от основаването на партийната си организация в общината снощи. Тържеството се състоя в културен дом „Химик“, а сред официалните лица бяха дългогодишния народен представител и бивш кмет на Димитровград Ангел Найденов, и депутатите Виолета Желева, Драгомир Стойнев и Никола Динков.

Честването започна с изпълнение на Интернационала, който социалистите изслушаха на крака, след което актьорът Иван Нечев рецитира стихове от творчеството на именитите ни Пеньо Пенев, Вапцаров и др. Пред пълна зала историята на местна организация от създаването й през 1918 г. до днес, представи председателя на димитровградските социалисти Койчо Николов. Той запозна присъстващите с перипетиите, през които са преминали радетелите на социалистическата идея през годините. Изтъкна позитивните за България при социалистическото управление и съответно негативите, който страната ни е понесла, когато БСП е била извън властта. Като доказателство той посочи съзнателното ликвидиране на редица предприятия в общината в първите години след Десети ноември, и изтъкна че в момента само „Неохим” е производствен лидер в Димитровград. „За 29 години политически грешки, грабеж на национални ресурси, сговор между власт и пари, се създадоха олигархически кръгове, които потъпкаха свободната инициатива и станаха по-силни от държавата.”, заяви той.

След словото му от трибуната приветствия по повод празника поднесоха всички официални лица, а депутатът Виолета Желева прочете поздравителния адрес от Националния съвет на БСП, парламентарната група и лидера на партията Корнелия Нинова. От свое име Желева заяви: „Днес прекрачваме уверено в следващия век, защото само ние социалистите можем да се гордеем с дълголетната си история. Това, че всички вие сте тук днес доказва, че сме устояли на предизвикателствата. И смело и отговорно с бъдещи успехи ще посрещнем това което ни очаква. Нека си пожелаем повече изборни успехи!”, обърна се към аудиторията Желева.

Убедеността си, че изборни победи тепърва предстоят заяви и в словото си народният представител Драгомир Стойнев. Той сподели, че с БСП Димитровград го свързват само хубави спомени. „Сигурен съм, че тепърва предстоят още събития, които ще празнуваме заедно – юбилеи и изборни победи”, заяви депутатът.

Най-интригуващо бе изказването на Ангел Найденов, който посочи, че основните ценности с които БСП увлича хиляди хора са свобода, справедливост и солидарност, а партията винаги ще се свързва с индустриализацията и модернизацията на България. „Независимо от опитите те да бъдат унищожени и игнорирани, те са част от нашето минало и бъдеще.. Голямото достойнство на социалистическата идея е, че превърна тези ценности в политическа доктрина и морални репери. Днес, когато отбелязваме 100 години, пред нас стоят същите политически задачи – превръщането на свободата, справедливостта и солидарността в житейска реалност. Това е не е било лесно, няма и да бъде, но е част от предизвикателството да бъдеш социалист, сподели Ангел Найденов.

На тържеството бяха отличени за заслугите си през годините димитровградски социалисти и бивши ръководители на предприятия в общината. Почетен знак и грамота получиха Господин Георгиев, Пенко Ганев, Цвятко Христов, Здравко Стефанов, Слави Добрев и Янко Янков. От тяхно и свое име слово поднесе бившия кмет на града Господин Георгиев, който от трибуната отправи и послание към бъдещето: „Дано идеята на социализма пребъде, а нашите потомци да честват 200-300 години. Има нещо много сходно между идеята за братство, равенство и справедливост, и идеята на християнството, и смятам че те са вечни.”, посочи той.

Празникът завърши с концерт на димитровградски изпълнители.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?