DGNEWS.EU

Откриха изложба вдъхновена от „Малкия принц” на Екзюпери

Откриха изложба вдъхновена от „Малкия принц” на Екзюпери
Nov 16
10:00 2018

С изпълнения на Акустично джаз трио бе открита изложбата ”Малкият принц“ в димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев” снощи. За ценителите на изкуството джаз произведения изпълниха Мария Арнаудова и Димитър Русев-Мутата и Петър Ганев. В изложбата са представени 39 картини на унгарските художници Дежьо Санто, Антал Йозефка и Бела Бернолак. Експозицията гостува със съдействието на Унгарския културен институт в България, който тази година отбелязва 70 годишни от създаването си.  

„Изключително любопитно е как пресечната точка - „Малкият принц”, е обединила трима автори в три различни жанра – графика, живопис и фотография. И как всъщност те са погледнали по темата от различни гледни точки”, сподели при откриването на изложбата уредникът на галерията Антоанета Станчева. Всяка картина е придружена и с преведени откъси от книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери, публикувана за първи път през 1943 г.

Това е поредната изложба, която димитровградчани могат да видят със съдействието на Унгарския културен институт, заяви и ръководителят на джаз триото Димитров Русев-Мутата. Той припомни, че пред тукашните ценители в изложбена зала „Асен Крайншников” бяха представени изложбите на унгарски крепости и мостовете над р. Дунав в Будапеща. Джазменът е сред организаторите на изложбите в Димитровград, които популяризират европейското културно наследство.

Изложбата бе заключителна проява от Есенен салон на изкуствата, Димитровград `2018.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?