DGNEWS.EU

НАП с нови мерки срещу укриването на заплати

НАП с нови мерки срещу укриването на заплати
Nov 09
13:42 2018

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които НАП планира да предприеме за намаляване на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. проявление „заплата в плик“. Това стана ясно на национална кръгла маса в София вчера, организирана от приходната администрация с участието и на НОИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, работодателски организации и синдикати.

Срещи с представители на браншови организации от рискови отрасли и сключване на споразумения с тях, са също част от възможните решения за намаляване на риска от укриване на заплатите на работниците. Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективния подход за справянето с това проявление, е свързан с информиране на обществото относно какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

НАП вече стартира информационна кампания в тази посока. „Заплата в плик“ има за цел да запознае работещите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

               

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?