DGNEWS.EU

Шефът на пожарникарите в областта изнесе урок за наводненията пред славейковци

Шефът на пожарникарите в областта изнесе урок за наводненията пред славейковци
Nov 06
16:24 2018

Урок за опасностите от наводнения и начините за действия при подобни бедствия, изнесе пред седмокласници на ОУ „Пенчо Славейков” днес, директорът на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Вълчев. Урокът включваше презентация по темата и тъжна статистика за наводненията в община Димитровград и регион Хасково за последните няколко години.

Комисар Вълчев запозна слайвековци с реални примери от практиката си, за да покаже на децата, че опасността при наводнения е реална. Той посочи наводненията в харманлийското с. Бисер на 6 януари 2012 г., в което загинаха 11 души. „Първоначално ситуацията се усложни тук и се наложи да спасяваме хора от квартал Черноконево, впоследствие се пренесе в Харманли, с. Бисер, Свиленград бе наводнен, Маджаровско”, обясни шефът на огнеборците в областта. Той посочи и другото голямо наводнение взело 13 жертви на 19 юни 2014 г. във Варна.  

„Много е важно да бъдете подготвени и да знаете как да действате при бедствени ситуации. За Димитровград това е важно, защото градът се намира непосредствено до река Марица. Практиката сочи, че там където веднъж е ставало наводнение във времето пак ще стане, а причината е терена.  В света за последните 15 години са регистрирани 3062 разрушителни наводнения, при които са загинали 157 000 души.”, подчерта комисар Вълчев.

Днешният урок е част от проект на Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, по който димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“ е било одобрено. Проектът ще обхване общо 300 ученици от 5, 6 и 7 класове през учебната година. В рамките на проекта децата ще имат практически занятия, изнесени обучения извън училището, както 5-дневен обучителен лагер през ваканцията, съобщи директорът на училището Снежана Ангелова.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?