DGNEWS.EU

Увеличават се жертвите на домашно насилие в региона

Увеличават се жертвите на домашно насилие в региона
Nov 06
15:39 2018

Заключителна конференция по проект "Не на страха и безсилието! Да сложим край на насилието!" на фондация "Х&Д Джендър перспективи" се проведе в Димитровград днес. Проектът на стойност 20 829 лв. се финансира от Министерството на правосъдието и се очаква да приключи следващата седмица. Той се изпълни на територия на общините Димитровград, Хасково, Минерални бани и Стамболово. 

В рамките му от май месец досега проектът е обхванал общо 60 жертви на домашно насилие, които са получили безплатно 60 социално-психологически консултации, 20 психологически консултации, 30 юридически консултации и 15 консултации с трудов посредник”, отчете ръководителят на проекта Андриана Иванова. Тя сподели, че в последните години случаите на домашно насилие нарастват. Което се потвърждава и от факта, че към момента Кризисният център за жени жертви на домашно насилие и техните деца в Димитровград е пълен.

Иванова съобщи, че за шестте месеца на проекта помощ са потърсили 20 лица в Димитровград, 30 в Хасково и 10 през мобилната услугата по проекта, която е обхващала лица от селата. 30 на сто от пострадалите са били мъже, а по селата жертви най-вече са възрастни хора.  

„В рамките на проекта е изпълнена и програма с трима извършители на домашно насилие насочени със съдебна мярка по Закона за защита на домашното насилие. Редактирана и разпространена е била програмата за превенция на домашно насилие в училищата, която фондацията издаде през 2017 г. През миналата година тя бе пилотно тествана в основните училища в селата Крепост и Радиево. През тази година допълнихме програмата с модули, които съответстват на потребностите и дефицитите на децата. Насочихме усилията си към работещите с деца, учители и работещи в социални сфери. Обучихме 20 специалисти да придобият повече знания по темата за домашното насилия и дискриминацията. Проведохме и два семинара с участието на социални работници и педагози и др., а за трета поред година организирахме и конкурс за детска рисунка от 1 до 6 клас на тема "Детство без насилие", като награждаването на децата предстои.”, информира Иванова за дейностите по проекта.  

На конференцията присъстваха директорът на ОУ „Пенчо Славейков” Снежана Ангелова, социални работници от Центъра за обществена подкрепа в града и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?