DGNEWS.EU

Наследница на граф гостува в село Ябълково

Наследница на граф гостува в село Ябълково
Станислава Домбровска гостува на читалището в с. Ябълково
Nov 02
16:35 2018

Правнучката на граф Станислав Домбровски, който е един от инженерите строители на Баронхиршовата железница, гостува в димитровградското село Ябълково. Наследницата на аристократа Станислава Домбровска участва в тържество по Деня на народните будители – 1 ноември, организирано от ябълковското читалище "Христо Ботев- 1871".

Събитието започна с откриване на фото изложба "История през фотообектива", създадена съвместно с децата от Фотографска школа "ПИК" към Детския и младежки център и Историческия музей в Димитровград. В експозицията са включени фотоси на по интересните археологически и исторически паметници на територията на община Димитровград. Рецитал за народните будители изнесоха младежите от кръжока по художествено слово към читалището. В тържеството взеха участие ученици от местното ОУ "В. Левски" и поетесата Нина Атанасова, която представи най-новата си книга"Костеливият орех" посветена на родното и село Ябълково.

Пред присъстващите Станислава Домбровска изнесе истински урок по история, свързан с живота на прадядо й. Графът е живял в Славянския дом в селото в периода 1869 - 1873 година заедно с Георги Прошек и Антон Пелц, с които строят железницата. Като член на тайния интернационален революционен комитет в Ябълково, той е обучавал младежите на фехтовка. Напуска селото след обесването на Васил Левски, заради последвалите гонения. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?