DGNEWS.EU

Вицепрезидентът в „Неохим”: Нужна е държавна подкрепа за индустрията

Вицепрезидентът в „Неохим”: Нужна е държавна подкрепа за индустрията
Nov 02
15:31 2018

„Без приоритети в българската икономика няма как да задържим младите хора в България  следващите години. Можем да си говорим за конкретни социални мерки, но без перспективата какво ще работят младите и активни хора, това няма как да се получи. „Неохим” е предприятие от 1951 година. Добре е, че за Хасковска област то продължава да работи, защото над 1000 човека вадят хляба си тук. Това обаче не е достатъчно. Предприятието е частно, и ако държавата има своите приоритети и иска производство, трябва да има помощ за такъв тип предприятия”. Това заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова при посещението си в торовия завод „Неохим” днес.

Гостуването й бе по покана на председателя на КРИБ - Хасково Стефан Димитров. В „Неохим” вицепрезидентът се срещна с ръководството на компанията в лицето на изпълнителния директор Димитър Димитров, председателят на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ АД Йордан Стойков, изпълнителният директор дружеството Петър Томов, както и други представители на бизнеса. В разговорите бяха обсъдени какви европейски и национални политики са необходими в областта на икономиката и образованието, така че бизнеса да успява да задържа специалисти, а младите хора да не напускат страната заради липсата на перспектива.

„Инвестициите в областта са в положителна посока, но липсва увереността на хората, че си заслужава да останат тук и че стандарта им се повишава. Дълги години редица предприятия в областта се борят да оцеляват. Нужни са нови приоритети и подкрепа, които да променят това, както за образованието, така и за бизнеса”, заяви председателят на КРИБ - Хасково. Стфан Димитров запозна вицепрезидентът със сключения наскоро Меморандум за сътрудничество между бизнеса и професионалните гимназии в областта, който е крачка в правилната посока. Илияна Йотова пък даде висока оценка затова, че „Неохим” е сред компаниите залагащи на дуалното обучение.   

В разговорите изпълнителният директор на „Неохим” Димитър Димитров сподели, че съществуват реални заплахи пред българския бизнес. Една от тях са свързани с екологията и европейските регламенти в тази област, с които родните предприятия все по-трудно се справят. „Не се знае колко българската икономиката ще издържи. Като всички останали и ние се борим да оцеляваме, имало е и по-трудни ситуации от настоящото, но очакваме държавните институции да обърнат внимание към тежката индустрия. В противен случай има опасност много български предприятия да изпаднем в колапс”, коментира Димитров. Той подчерта, че европейските регламенти за опазване на околната среда значително изпреварват тези свързани с антидъмпинговата политика. „Европейският съюз може да ограничава вноса на определени стоки, за да защитава своето производство, но в последните години това не се случва. Само по т.нар. Парижко споразумение, ангажиментите които „Неохим” има, е да заплати 750 000 тона въглеродни емисии. В момента цената им е около 20 евро тон, но се очаква да стане минимум 30 евро. Всъщност това са 15 млн. евро, които работещите в „Неохим” трябва да платят затова, че работят”, подчерта Стефан Димитров.

„Сумите за едно такова предприятие са зашеметяващи. За съжаление Европа налага много изисквания, и много малко гаранции и защита. Антидъмпинговите мерки не работят идват суровини от трети държави, които нямат тежки регулации. В новия програмен период след 2020 г. трябва да се помисли за тези предприятия, защото има опасност те да започнат да губят и в един момент да фалират. Има предпоставки да бъде преосмислена т.нар. търговия с емисии, тъй като тя засяга редица европейски страни, не само нашата. Лостове има и България не е сама. Лобито ни трябва да бъде много силно и въпросът трябва да се постави остро на предстоящата конференция в Полша. Надявам се този път България да отиде с конкретна позиция, а не да приема онова, което налагат европейските институции”, заяви категоричната си позиция Йотова. „Квотите бяха направени много бързо и въпреки настояването за по дълъг преходен период, ние на бяхме чути. В резултат на което предприятия в страни като България имат много тежки проблеми, защото те не могат да издържат на тази конкуренция и на огромните изисквания, които Европа налага в тази посока. Естествено в една по богата държава, с по богати предприятия и традиции, ще имат възможност да се купуват въглеродни емисии, да ги държат на склад и да ги препродават”, допълни Илияна Йотова.

Визитата на вицепрезидента в „Неохим” продължи с посещение на производствените мощности в завода. В цеха за производство амоняк, тя се запозна работата на автоматизираната система за управление. Илияна Йотова разгледа и химичните лаборатории на торовия производител, където се осъществява качествения контрол върху основната продукция на компанията – амониев нитрат. Тук тя се срещна и с децата-участници в инициативата „Гордея се с труда на моите родители“, която „Неохим“ организира за четвърта поредна  година. Заедно с децата вицепрезидентът Илияна Йотова проследи забавните химични опити, демонстрирани от лаборантите. Вицепрезидентът получи от децата и подарък тениска с логото на инициативата, а тя от своя страна поздрави ръководството за инициативата, давайки я за пример. Преди да отпътува Илияна Йотова посещети най-старата църква ва община Димитровград - „Свети Харалампий“ в с. Черногорово, декларирана като паметник на културата от епохата на Възраждането през 1977 година.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?