DGNEWS.EU

Авторът на химна на Инер Уил Стефка Данева представи книга си "Тафта"

Авторът на химна на Инер Уил Стефка Данева представи книга си "Тафта"
Oct 30
10:22 2018

При голям интерес премина представянето на новата поетична книгата „Тафта” на поетесата Стефка Данева в Димитровград снощи. Много почитатели на стиховете й дойдоха в кафето на Клуба на дейците на културата, за да се срещнат с авторката, която по професия е лекар педиатър.  Родената в Нова Загора и живееща в Пазарджик Стефка Данева е позната на ценителите на изящното слово в Димитровград със своето богато творчество. До момента тя е издала 10 стихосбирки с интимна лирика и гражданска поезия, както и 3 книги с поезия за детската аудитория . Стефка Данева е известна и като автор на химна на организацията Инер Уил Дистрикт България, в която членуват съпругите на ротарианците. Именно организацията е подпомогнала финансово издавано на книгата „Тафта”, сподели авторка, и благодари на всички клубове в страната. В Димитровград Стефка Данева пристигна с редактора на книгата Таня Щилиянова и художника на графиките в нея Славчо Славчев.

В КДК поетесата бе посрещната от президента на Инер Уил клуб Димитровград Радост Кузева, вицепрезидента на клуба Венета Стоименова и Ганка Бургелова  - паст чеърмен на дистрикта. В началото на творческата вечер бе поднесен поздравителен адрес от името на кмета Иво Димов и подарък уникалния календар на Димитровград. След официалната част, димитровградската поетеса Вили Ро, която е приятел с авторката, представи книгата й „Тафта”.   

„Стефка Данева трайно е отпечатала името си в българската поезия. „Заглавието ни отвежда в изтънчения свят на аристократичното битуване, отразено в корицата на книгата от художника Славчо Славчев. Неговите графики на разделите са естетизирани и изчистени от излишества, а самата книга от 76 стихотворения събрани в 4 цикъла от 118 страници, е оформена от редактора Таня Щилиянова”, сподели Вили Ро. „Тя е чувствителен автор с богата емоционална интелигентност и философска метафорична изразност. Верен приятел, прекрасен автор на поезия за възрастни и деца, чудесен педиатър. Всеотдайна майка, хрисима в любовта, непримирим бунтар към несправедливостта с необикновена биография”, допълни още тя.

Кулминацията на вечерта бяха откровенията на самата авторката. Пред димитровградската публика Стефка Данева разказа за трепетите при написването на книгата си и създаването на своите произведения, които се раждат с божествената намеса, убедена е авторката. В края на вечерта поетесата получи много цветя и раздаде автографи с най-новата си книга. Част от средствата от продажбата на „Тафта” отидоха за подпомагане на КДК – Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?