DGNEWS.EU

Алeковци се срещнаха с поет и зам.-кмет в Седмицата на четенето

Алeковци се срещнаха с поет и зам.-кмет в Седмицата на четенето
Ученици се срещнаха днес с носителя на Пеньовата награда Петко Каневски
Oct 26
14:54 2018

Шестокласници от ОУ „Алеко Константинов“ се срещнаха с носителя на Националната литературна награда „Пеньо Пенев” и директор на димитровградската библиотека Петко Каневски. Днешната проява беляза края на поредицата инициативи в училището по повод Националната седмица на четенето. Срещата се състоя в обновената библиотека, където поетът и децата разговаряха за литература, поезия и за творческия процес при създаването на художествен текст.

Училищната библиотека бе мястото, където се състояха повечето инициативи тази седмица. Гост на IIд клас бе зам.-кметът на Димитровград Яшо Минков, който чете любими откъси от„Пипи Дългото чорапче“. Учениците от IV-те класове проведоха дискусия за нашите будители, посветена на 1 ноември – Ден на народните будители. Второкласниците воюваха за приза „Най-добър четец“, а третокласници показаха четивните си умения в състезание. Петокласници четоха приказки на първолаци, а ученици със специално образователни потребности посетиха училищната библиотека, за да разгледат и почетат от новополучените книги за деца.

В Националната седмица на четенето се включиха всички класове. Четвъртокласници четоха приказки на децата в подготвителните групи в ДГ №1 и в ДГ „Слънце“, шестокласниците от група ДП по БЕЛ посетиха ГБ „П. Пенев“, където си избраха книги и четоха от тях. Дискусия на тема „Езикът, който ни събира и разделя“ проведоха петокласниците, а седмокласниците писаха есе на тази тема. На въпроса „Защо езикът ни събира и разделя?“ търсеха отговори учениците от шести клас, които се състезаваха и по правопис.

Свои проекти за любими книги и автори представиха седмокласниците. Участниците в клуб „Религия“ се срещнаха с библиотекаря Светла Билярска от детския отдел на ГБ „Пеньо Пенев”, който им прочете библейски притчи. Чрез изброените инициативи алековци показаха, че книгата и словото са все още ценност, че има надежда „Мишката да не изяде книжката“, споделиха от училището.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?