DGNEWS.EU

Общината затяга контрола върху харчовете на спортните клубове

Общината затяга контрола върху харчовете на спортните клубове
Oct 29
14:14 2018

Затягане на контрола и отчетността в харченето на общински средства от спортните клубове ще предприема Община Димитровград. Постигането на по-голяма прозрачност ще стане с промени в две наредби - тази за спортните клубове, и тази за финансово стимулиране на деца с изявени дарби, които се подготвят в момента. Това, съобщиха на вчерашното заседание на местния парламент кметът Иво Димов и председателят на ОбС Гергана Кръстева.

Темата бе подигната по повод гласуваната смяна на представителите на общината в спортните клубове „Димитровград 1947” и „Раковски”, които се финансират с общински средства и целево. Освен тях обаче средства по наредбата се дават и на останалите лицензирани клубове, които развиват детско-юношески спорт. Съветници попитаха има ли отчет от работата на досегашните представители в клубовете и поискаха в бъдеще при подобна смяна да им бъде представена визия за развитието на отделните клубове.

Кметът заяви, че към момента представителите на общината нямат задължение да представят отчети пред ОбС. По отношение на визията за развитие на клубовете Димов обясни, че това се прави от Управителните съвети на самите клубове. „Добре е общината да има свои представители, за да може ако има нещо нередно да го споделя. Нормално е комисията по спорта да покани на среща Управителните съвети и да коментирате бъдещето и поставените въпроси”, коментира градоначалникът.  

Председателят на ОбС Гергана Кръстева съобщи, че идеята е и в двете наредби да залегнат нови принципи за финансово стимулиране на децата и съответно за развитие на спортните клубове. „В момента в наредбата за стимулиране на децата с изявени дарби има раздел за стимулиране на спортните клубове, които имат национални състезатели. Идеята е тази част да отпадне и да залегне в наредбата за спортните клубове”, обясни Кръстева.

Тя допълни, че промените целят въвеждането на прецизен контрол и отчетност на клубовете пред общината. Комисиите по „Образование, младеж и спорт” и „Законност и обществен ред” са отворени за всякакви предложения, за да може работата да стане по прозрачна”, коментира Кръстева.

Кметът пък посочи, че Община Димитровград е сред първите 10 общини в страната заделящи най-много средства за спорт - близо 8% от бюджета. Димов коментира, че има пропуски в отчетността и се стига до куриози. Той обясни, че в момента клубовете представят една план-сметка преди състезание, но после няма отчетност за изразходваните средства, а има случаи когато има разминаване с първоначално заявеното. Стигна се до куриози, общината да плаща за присъствието на родители при състезания извън Димитровград или пътни и дневни за покоряване на планински връх.

„Идеята ни е клубовете да представят искане за възстановяване на средства след състезание, придружено със съответните счетоводни документи за такси, спане, храна, транспорт и др. Тези които нямат собствени средства ще могат да получат от общината суми авансово”, обясни кметът и посочи, че съгласно закона Общината подпомага спорта, а не го издържа на 100 процента. Той заяви че предстои среща със спортните клубове, на която ще се коментират бъдещите промени.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?