DGNEWS.EU

Хасково влезе в Асоциация на страните от ЦИЕ и Китай

Хасково влезе в Асоциация на страните от ЦИЕ и Китай
Зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова подписа присъединителния протокол
Oct 22
14:45 2018

Област Хасково бе приета за член на Асоциацията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Това се случи официално по време на Четвъртата работна среща на Асоциацията на областните управители от страните от ЦИЕ и Китай и срещата на лидерите в София. Форумите се проведоха в рамките на формата „16+1“ под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“ с участието на 16 от най-големите китайски провинции и 300 китайски и европейски компании.

Събитието се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС, съвместно с Областния управител на София в сътрудничество с Министерството на икономиката, Столична община, Националното сдружение на общините на Република България. Партньори от китайската страна са Секретариатът на сътрудничеството „16+1“, Асоциацията на управителите на провинциите на страните от Централна и Източна Европа и Китайската народна асоциация за приятелство с чуждестранни държави. 

На форума бе съобщено, че двустранна търговия е нараснала до над 2 милиарда щатски долара към края на 2017 г. Износът от България се е увеличил десетократно, а интересът е към селскостопански стоки, етерични масла и козметика, вино и минерална вода. Според НСОРБ ценни партньорства са установени в областта на мобилните услуги, доставката на модерни транспортни средства, производството на фуражни изделия и чрез създаването на Икономическа зона Тракия в Пловдив. 

Бизнесът на Китай и България беше представен от над 300 компании, които оперират в различни сфери на дейност – едни от най-големите фирми на енергийния пазар, в търговия със селскостопански стоки, в изграждането на туристическа инфраструктура и инвестиции, в сферата на културно творчество и организация на световни изложби и изложения, търговски представители на местни и задгранични продукти и партньори на чужди компании на китайския пазар. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?