DGNEWS.EU

Седмица на четенето отбелязват училищата в Димитровградско

Седмица на четенето отбелязват училищата в Димитровградско
Oct 22
14:20 2018

Поредица инициативи по повод стартиралата от днес Седмица на четенето ще проведат димитровградските училища, съобщиха от общината.

Представление по български народни приказки ще изнесат днес театрали – доброволци пред малчуганите от детската градина в с. Радиево. В тамошното ОУ „Христо Смирненски” ще гостува Светла Билярска, експерт в димитровградската Градска библиотека „Пеньо Пенев”. До края на седмицата училището е организирало още четене на български пословици и поговорки от ученици 3-4 клас пред първокласници, състезания по четене, правопис и за най-добър разказвач. Изготвяне на табло за любима книга от седмокласници и инициативата „Да си припомним младостта със стихове и проза" с викторина с участието на възрастни хора от селото.

В димитровградската ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ седмицата стартира със запознаване на учениците с възможностите на училищната библиотека. Утре гимназистите ще проведат Маратон на четенето на „История славянобългарска“. В сряда учениците ще имат среща с поетесата Ваня Данева и с младите поети от  гимназията – Ирина Митева, Добромир Зафиров и Мартин Симеонов. Изготвен ще бъде и „Поетичен автограф“ – табла с изписани на тях любими стихове и афоризми от български и световни поети. Инициативите ще продължат с четене на откъси от „Приключенията на  Гъливер“ и изготвяне на илюстрации към художествения текст от ученици. Гимназистите ще четат любими разкази от българската литературна класика пред възрастни хора от дом „Калина“.

В ОУ „Пенчо Славейков” националната седмица на четенето ще бъде открита с гостуване на третокласници от „Драм-клуб“ на малчуганите от подготвителната група. Следват оформяне на кът от детски книжки в класната стая, маратон на четенето, информационни срещи с родители за подкрепа на деца, които имат проблеми в езиковото развитие. Славейковци ще проведат още дискусия „Езикът, който ни събира и разделя“, състезания за най-добър четец, за най-добър разказвач и за правопис, подредени ще бъдат изложби от рисунки в класните стаи, творческа среща с автор на детски творби и др.                       

В ПМГ "Иван Вазов" ще изследват читателските нагласи на учениците от Х, ХІ и ХІІ класове с анкета. Всеки клас ще бъде посетен от посланици на книгите, които ще запознават учениците любопитни факти. Презентация на тема: "Пътят на книгата" и маратонско четене на есето на Георги Господинов „Четящият човек е красив”, са останалите прояви до края на седмицата.

В димитровградското ОУ „Васил Левски” са организирали състезание за най-добър четец и разказвач с ученици от 5 до 7 клас и състезание по правопис; занимателно-образователен час с 5 клас „В света на приказките“, съвместно с НЧ „Култура”; среща с библиотекари и четене на откъси от любими на учениците произведения през цялата седмица.

В ОУ „Димитър Матевски“ в Меричлери ще разказват любими приказки, ще се състезават по четене и преразказване по серия картини; ще имат Маратон на четенето за най-добър четец на митове и на българска поезия, както и състезания по правопис.

Наситена с прояви седмица ще имат и учениците в ОУ „Ал. Константинов”. От понеделник до петък четвъртокласници ще четат приказки на децата в подготвителните групи в ДГ №1 и в ДГ „Слънце“. Зам.-кметът на Димитровград Яшо Минков ще чете на второкласници любим разказ. Проведени ще бъдат състезания за „Най-добър четец“, по правопис и дискусия на тема: „Езикът, който ни събира и разделя“ по предварително подготвено есе на същата тема. Посещение на ГБ „Пеньо Пенев“ и среща с носителя на Националната награда за литература Петко Каневски и директор на библиотеката в Димитровград ще имат още алековци.

В ОУ „Христо Ботев” в с.Крепост че провеждат състезание за най-добър четец и Маратон на четенето в начален етап на основното образование. Подготвителна група ще представи драматизации на приказки в инициативата „На гости в местната библиотека”. Планувани са още поредица посещения на библиотеката към „НЧ „Селска пробуда – 1927”, с.Крепост, както и участие на ученици от прогимназиален етап в I-ви Национален конкурс „Подир сенките на облаците”.

В димитровградското ОУ „П.К.Яворов”също ще имат Маратон на четенето в библиотеката на училището, както и състезания за най-добър четец, разказвач и правопис.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?