DGNEWS.EU

Усложнена обстановка в Хасковско заради птичи грип

Усложнена обстановка в Хасковско заради птичи грип
Oct 19
16:22 2018

Близо 120 хиляди птици ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени в двата животновъдни обекта в с.Войводово, където бе регистриран птичи грип. Районите ще бъдат дезинфекцирани, а движението на животни, продукти от тях и яйца в зоната на заразата забранено. Това бе огласено на днешното спешно заседание на Областната епизоотична комисия по повод огнищата с инфлуенца по птиците.

От днес със заповед на зам.-областния управител на Хасково и председател на Областната епизоотична комисия д-р Стефка Здравкова се нарежда:

1. Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини и до 25 октомври 2018 г. да уведомят писмено Областния управител на Хасково за изпълнение на набелязаните мерки.

2. Директорът на ОДБХ-Хасково да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъден обект с констатирано огнище.

3. В 3 км /предпазна зона-с.Войводово, Манастир и Конуш/ и в 10 км /наблюдавана зона – Въгларово, Стамболийски, Тракиец, Гълъбец, Текето, Козлец, Мандра, Книжовник, Долно Войводиново, Горно Войводиново, Орлово и Малево/ около огнището се забранява:

-придвижването и търговията на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, с изключение на птици за незабавно клане при спазване изискванията на Агенцията по храните.

-организирането на пазари, панаири и изложби на птици

-разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

4. Кметовете на населени места в 3 км /предпазна зона/ и в 10 км /наблюдавана зона/ около огнището да организират преброяване на птиците и предоставят данните на ОДБХ-Хасково.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?