DGNEWS.EU

Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско

Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско
Oct 19
08:21 2018

Две огнища на птичи грип във ферми за патици мюлари и пилета бройлери, откриха в хасковското с. Войводово. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Определени са 3-километровите предпазни зони и 10-километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването инфлуенца по птиците.

Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици. Извършва се епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

БАБХ напомня, че фуражите и суровините за тях следва да се съхраняват в закрити помещения. На този етап няма засегнати хора и опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?