DGNEWS.EU

Провокираха Димитровград с филма „Звярът е още жив”

Провокираха Димитровград с филма „Звярът е още жив”
Oct 12
10:33 2018

Документалният филм „Звярът е още жив”, който предизвика остри реакции и скандал с появата си през 2016 г., бе показан снощи в Димитровград. Прожекцията в Дом музей „Пеньо Пенев” бе част от програмата на Есенния салон на изкуствата и от съвместната инициатива на музея и КинеДок. На събитието присъстваха създателите на лентата Мина Милева и Весела Казакова, чиято творческа работа представи уредникът на музея Живка Шишкова.

„Филмът е много ценен, защото е отправна точка, даваща ни материал за размисъл. Важното е да имаме история и факти, за да може всеки да си направи свои изводи и преценки за миналото”, сподели Шишкова.  

Творческият тандем разказа, че първоначалната идея било Димитровград също да присъства във филма,. „Преди години заснехме материал тук, но впоследствие решихме той да стане част от друг проект. Все още не сме се отказали да го осъществим”, споделиха кинотворците с димитровградската публика. Мина Милева призна, че е свързана с Димитровград и поради това, че родителите йса работили в химическия завод тук. 

Спечелилият 7 награди и международно признание филм „Звярът е още жив” провокира с темите за тоталитарното ни минало, комунистическите концлагери край Белене и Ловеч, агентите на бившата Държавна сигурност, досиетата, лустрацията и др. Той разказва за появата и потушаването на горянското движение в България, което е първото опозиционно в Европа срещу комунистическия режим. У нас то просъществува в периода 1951 – 1956 година, а в него се включват близо 400 000 българи, критици на тогавашната власт. Повечето от тях намират смъртта си в лагерите, а семействата им са преследвани и отритнати, отнети са им възможността за образование, работа и др.  

„Горянското движение все още продължава да бъде голяма енигма за нашата и европейска история. Причината е, че не се говори открито за това време. Мотивът ни да направим този филм е, че не справяйки се с тайните от миналото си, продължаваме да страдаме, а други поколения го отнесоха. За нас беше важно да изследваме тази тема. Постарахме се да представим гледната точка на тогавашни участници, философи и марксисти”, споделиха двете авторки. Проучванията ги отвеждат в архивите на ДС, където с досие се оказва дядото на Мина Милева, който бил част от опозиционното движение. Двете откриват, че горянското съпротивително движение е част от разработка "Звяр".

Във филма присъстват не само архивни кадри от протести, разпити и речи, но и изказвания на съвременни олигарси, политици, университетски преподаватели и др., част от които авторките разобличават като агенти на ДС. Това е една от причините филмът да бъде свален от БНТ. „Разяриха се разни депутати и направиха невъзможно за българската публика да гледа документално кино в петък вечер по БНТ. То е главно заради присъствието на Пеевски”, споделиха авторите на филма.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?