DGNEWS.EU

Харманли посреща чудотворната икона на Богородица Скоропослушница

Харманли посреща чудотворната икона на Богородица Скоропослушница
Oct 09
08:41 2018

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, която идва от град Ананиев, Украйна ще бъде посрещната в Харманли на утре в 16:00 часа на пл.“Възраждане“ пред Община Харманли. Тя ще бъде донесена лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Литийно шествие ще мине по улиците “Никола Петков“ и “Алеко Константинов“ и ще стигне до храм „Свети Иван Рилски“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. В църквата ще бъде отслужено вечерно богослужение, която ще бъде отворена до полунощ.

На 11 октомври от 8 часа ще се проведе Утринно богослужение, а от 9 часа  ще бъде отслужена Света Божествена Литургия. Иконата ще остане за поклонение в храм „Свети Иван Рилски“ до 15.45 часа, когато кортежът ще отпътува за Свиленградска духовна околия.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира "Св. Вмчк Пантелеймон". Осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница.

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?