DGNEWS.EU

Библиотеката отбелязва Европейската седмица на програмирането

Библиотеката отбелязва Европейската седмица на програмирането
Oct 07
17:42 2018

С безплатен курс на тема Основи на програмирането, организиран съвместно със Софтуерния университет, библиотеката в Димитровград стартира Европейската седмица на програмирането. Общо 56 димитровградчани започнаха вчера стартовото обучение в една от най-търсените професии – тази на програмиста. Най-малкият участник е петокласник, а най-големия над 50 години. Възможностите за обучение в Софтуерният университет представи водещият курса Христо Стоянов. В рамките на 4 часа той запозна учениците с първите стъпки в програмирането иим даде първитезадачи за домашно.  

Курсът "Programming Basics" се провежда за втора година в Димитровград. Обучението дава начални умения по програмиране, необходими за всички технологични специалности в Софтуерния университет и завършва с практически изпит по програмиране, който е приемен в програмата по софтуерно инженерство на Софтуерния университет. В рамките на два месеца курсистите ще преминат през всички фундаментални теми в програмирането, като променливи, типове данни, условни конструкции, цикли и др.

По повод Европейската седмица на програмирането библиотека „Пеньо Пенев” организира и срещи с робота Финч за ученици от всички възрасти. Димитровградските училища вече са се записали за обучения по програмиране с робота. Част от тях ще се проведат в бибилотекат, а други ще бъдат изнесени в училищата. През 2016 г. библиотеката получи 5 броя Финч роботи по съвместен проект с фондация „Глобални библиотеки“.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?