DGNEWS.EU

Вдигат тавана на пенсиите на 1200 лв.

Вдигат тавана на пенсиите на 1200 лв.
Oct 04
16:29 2018

Таванът на пенсиите ще се увеличи от сегашните 910 лв. на 1200 лв. от 1 юли 2019 г. Това стана ясно след среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и финансовият министър Владислав Горанов.

Така 41 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 хил. души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни че от 1 януари 2019 т. отпада таванът за новоотпуснатите пенсии.

Бюджетът за социални помощи за отопление през предстоящия отоплителен сезон ще се увеличи с 40 млн. лв., стана ясно след срещата. Агенцията за социално подпомагане тепърва ще прави разчети дали да се увеличи само размерът на помощта или да се включат повече хора в нея. Срокът за кандидатстване изтича на 31 октомври, но финансовият министър Владислав Горанов увери, че дори заповедите да се забавят, финансовата помощ се дължи от момента, в който започне отоплителният сезон.

Кабинетът и синдикатите се договориха още 10-процентното увеличение на бюджетните заплати да не става на калпак - ще има твърда част, която компенсира инфлацията, и гъвкава, която ще отчита индивидуалния принос на всеки служител, каза Пламен Димитров. По настояване на КНСБ хората, които работят на терен, каквито са приходните агенции, например, ще получат по-голямо увеличение от 10%, но в рамките на средния процент.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?