DGNEWS.EU

Депутатът Виолета Желева: Исканията на пенсионерите са справедливи

Депутатът Виолета Желева: Исканията на пенсионерите са справедливи
Oct 02
16:21 2018

Срещу гласеното от правителството половинчато отпадане на тавана на пенсиите, се обявиха 19 граждански организации в навечерието на Международния ден на възрастните хора – 1 октомври. Техен инициативен комитет депозира отново пред парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика петиция, подписка и обща декларация, с 5 основни искания.

1.Всички пенсии за осигурителен стаж и възраст да бъдат преизчислени и индексирани от 1 юли 2019 г. на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година и отчитане на инфлацията за 2016 и 2017 г.

2. От 1 януари догодина минималната пенсия да възлезе на 55% от минималната работна заплата за съответната година.

3. Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест или военна инвалидност да се обвържат с размера на социалната пенсия за старост в съотношение от 100 до 160%, а определянето им да става след актуализиране на нормативните уредби за социалното осигуряване, здравеопазването, медицинската експертиза и оценката на работоспособността на хората с увреждания.

4. Отмяна на § 6, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, който всъщност определя тавана на пенсиите, поради нарушение на принципите на равнопоставеност и справедливост, и налагане на дискриминация сред част от пенсионерите.

5. Приемане на Закон за възрастните хора, които съставляват над 30% от населението на България.

Внесените исканията бяха обсъдени на съвместно заседание между членовете на комисията с участието на социалния министър Бисер Петков, управителя на НОИ Ивайло Иванов, представители на пенсионерските организации, синдикати и др. На срещата стана ясно, че за изпълнението на  всички тези искания само за 2019 г. ще са необходими допълнително 1,64 млрд. лв. От тях 1,44 млрд.лв. за преизчисление на пенсии със средния осигурителен доход за 2018 г., считано от 1 юли 2019 г.; 50 млн. лв. от увеличението на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст до 55%, и 155 млн. лв. за отпадане на тавана на пенсиите.

Според депутатът от БСП и член на комисията Виолета Желева исканията на пенсионерите са напълно основателни и справедливи. „Тези искания показват нерешени с години проблеми в пенсионната система и поставят ясни параметри, които могат да бъдат дискутирани по обстойно в следващите месеци”, коментира за dgnews.eu Виолета Желева. Тя допълни, че парламентарната група на БСП не се е отказала от законодателните инициативи за преизчисляването на всички пенсии и Законът за възрастните хора, въпреки че същите са били отхвърлени от мнозинството в Народното събрание.

По думите й трябва да се търси окончателно решение с т.нар. „таван на пенсиите”, тъй като това е болезнена тема за пенсионерите, които държавата ощетява с години. „Една част от тези ощетени възрастни хора живеят в община Димитровград. Като техен народен представител, съм отговорна да защитавам интереси им, още че всеки трети посетил откритите ми приемни, поставя въпрос за пенсиите . Жалко е, че се правят опити да се нагнети напрежение между самите пенсионери и обществото”, подчерта Желева.

Тя предположи, че исканията ще се обсъждат по-обстойно при дебатите по приемането бюджета за 2019 г. Според нея държавата разполага с достатъчно финансов ресурс, предвид очаквания бюджетен излишък, за да реши проблемите.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?