DGNEWS.EU

Ученичка от ОУ „Пенчо Славейков” с първа награда в конкурс

Ученичка от ОУ „Пенчо Славейков” с първа награда в конкурс
Oct 01
13:06 2018

Йоанна Петкова от димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“ спечели първо място в национален ученически конкурс за есе, посветен на 160-годишнината на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ гр. Болград, Украйна. Йоана е отличена за оригиналност, дълбочина на осмисляне, аргументираност и достоверност на темата, както и за умение да излага фактите по темата чрез примери от историята на гимназията като извор на родолюбие. Призовото място донесе и голямата награда на ученичката - екскурзия през месец октомври до град Болград, Украйна.

Конкурсът бе организиран от Министерството на образованието и науката, Областна администрация – Сливен и регионалните управления на образованието организираха Съорганизатори бяха Сдружение „Мати Болгария“, Сливен и Фондация „Памет“,Сливен. Целта му е поощряване интереса за изучаване на българската история от епохата на Възраждането и  развитието на Болградската гимназия, формирайки национална гордост, любов и признателност към българските възрожденци, радетели за създаване на български училища и изучаване на българския език извън пределите на България.

Право на участие имаха ученици от V до XII клас от всички училища в страната и от българските училища в чужбина. Председател на комисията бе Димитринка Петкова – зам.-областен управител на Сливен, и членове проф. д-р Станислав Станилов - Българска академия на науките, проф. д-р Пламен Павлов - ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Тодор Попнеделев – декан на Историческия факултет в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р инж. Господин Стефанов - ТУ – София, Инженерно-педагогически факултет – Сливен, Валентина Димитрова – Фондация „Памет“ – Сливен, Радостина Николова – главен експерт по история в Министерството на образованието и науката.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?