DGNEWS.EU

Изложба за спасението на хасковските евреи гостува в Димитровград

Изложба за спасението на хасковските евреи гостува в Димитровград
Oct 01
10:10 2018

Документалната изложба “Хасковските евреи и спасението – 1943 г.” ще представят Регионален исторически музей - Хасково и областната администрация. Експозицията е посветена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от депортация. Изложбата съдържа документи, снимки, писма, вещи – свидетелства за активното присъствие на тази общност в хасковския край от близо два века.

В изложбата ще бъде показана малка част от съхранените исторически факти за живота на еврейската общност, както и документи за спасението им от 1943 година. Изложбата ще бъде представена в читалища в Хасково, Харманли, Димитровград, Свиленград и Любимец.

Инициативата е част от одобрената Работна програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и се организира с подкрепата на МС, РИМ Хасково, Регионалното дружество на евреите “Шалом” в Държавния архив в Хасково.

Първата от поредицата изложби ще бъде открита тази вечер от 17:30 часа в залата на читалище „Тракия 2008“ в Хасково. От 8 до 12 октомври експозицията ще гостува в читалище „Братолюбие“ в Любимец, от 15 до 19 октомври ще бъде в читалище „Просвета“- Свиленград, в Димитровград ще бъде от 22 – 26 октомври, а в Харманли от 29 октомври до 2 ноември 2018 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?