DGNEWS.EU

Общината продава 4 терена без търг, съветник се уреди с площад

Общината продава 4 терена без търг, съветник се уреди с площад
Sep 27
13:53 2018

Продажбата на 4 поземлени имота на фирми и граждани без търг или конкурс от общината, одобри на днешното си заседание Общинския съвет в Димитровград. Сделките ще се сключват по облекчена процедура по чл. 35 ал. 3 от Закона за общинската собственост, които предвижда такава за собствениците на законно построени сгради върху въпросния поземлен имот.  От подложените на гласуване 4 докладни, остра размяна на реплики между съветници, селски кметове, председателя на ОбС и кмета на общината, предизвика само една. Тази за продажбата на терен от 3,5 дка на фирма „Монтаж инженеринг”, представлявана от общинския съветник от ГЕРБ Митю Вълчев. При обсъжданията се разбра, че фирмата ще купува бившия площад Стара Загора до складовата зона на Димитровград за 194 000 лв. без ДДС, по оценка на независим лицензиран оценител.

Острата размяна реплики избухна, след като общинският съветник и председател на коалиция „Да за Димитровград” Стефан Димитров заяви, че цената е занижена и поиска да бъде завишена на 500 000 лв. „В противен случай предвид локацията на имота, си е направо подарък за фирмата”, заяви той. „Малко е. Дай повече”, реплекира от мястото си Митю Вълчев.

Кметът Иво Димов пък контрира с думите, че подаръци са се правили в един друг мандат. „Ако искате следващата сесия ще ви ги покажа – колко подаръци са правени и на какви цени”, заяви Димов и обясни, че предложената цена е определена от независим лицензиран оценител. Градоначалникът коментира, че законът е ясен и категоричен, и дава право на собственици на законно построени сгради да закупят парцела върху който се намират. „Аз разбирам личната ви настройка към г-н Митю Вълчев и опитите да го злепоставяте, но оправдавам поведението ви защото идват избори.”, иронично заяви Иво Димов. Той определи изказването на Димитров като опит да се манипулира общественото мнение, че цената е занижена. „Многократно такива продажби са правени през последните няколко месеца, но за тях не предложихте да променим цената, а конкретно за този имот. Явно нещо ви дразни или имате апетити към този парцел”, предположи кметът. Той коментира, че една къщичка може да е 100 квадрата, а парцела 10 декара, но закона го позволява”, заяви градоначалникът.

На свой ред пък Димитров контрира, че по скоро нещата са „в рамките на далаверата”. За да разсея подобни впечатления, с разяснения по темата се включи и председателят на ОбС Гергана Кръстева. Тя цитира разпоредбите на закона и разясни процедурата за продажба на такива общински парцели. В края на дискусията язвителни реплики си размениха Стефан Димитров и кметът на село Добрич Марин Маринов.

В крайна сметка при гласуването съветниците отхвърлиха предложението завишение на цената и гласуваха продажбата да се осъществи за 54,07 лв. за квадратен метър. „За” гласуваха 21 съветника, трима бяха против, а 6 гласуваха „въздържал се”.

На същата цена на квадратен метър, отново в индустриалната зона на Димитровград, терен от 2,1 дка без търг ще купува и фирма „Пандора 9”, представлявана от Димитър Генчев. Той ще заплати за общинския имот върху който има сграда, общо 115 115 лв. без ДДС. Продажбата на останалите два терена, които ще се продават на физически лица, са за при цени от 8,60 лв./кв.м. Площта на тези терени са съответно 254 кв.м. и 273 кв.м.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?