DGNEWS.EU

Алековци отбелязаха Европейския ден на езиците и Световния на характера

Алековци отбелязаха Европейския ден на езиците и Световния на характера
Sep 26
16:00 2018

Днес учениците от прогимназиалните класове на ОУ „Алеко Константинов“ отбелязаха с инициативи два международни дни - Световният ден на характера и Европейският ден на езиците, съобщиха от училището Първият се отбелязва в нашата страна за пети път, като глобален инициатор е организацията “LetitRipple”, а за България група неправителствени организации, най-активни сред които са онлайн платформата „Характер.бг” и фондация „Човек Плюс”.

Инициативата е насочена към набиращото все по-голяма сила разбиране, че образованието на 21 век има два основни фокуса – от една страна, даване на съвременни знания, умения и компетентности, а от друга страна – формиране на характер и осигуряване на благополучие и щастие на всички подрастващи. Характерът е скелетът, арматурата, инфраструктурата на личността, без която последната няма необходимата структурираност, сила, целенасоченост, ефективност, а и социална полезност.

Алековци гледаха и обсъждаха в клас видеоклипове, посветени на деня и темата. Предстои учениците да попълнят въпросник, чрез който да се включат в националното изследване на характера на подрастващите, организирано от фондация „Човек Плюс”.

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 год., като основните му цели са свързани с популяризирането на богатото езиково и културно разнообразие в Европа, насърчаване на изучаването на чужди езици във всяка възраст и между културното разбирателство. В инициативата се включиха учениците от 6 клас, като се запознаха с официалните езици за Европейския съюз, с числата до 10 на немски, френски, испански и италиански, както и сравниха как се произнасят поздравите „Добър ден!“, „Здравей!“, „Довиждане“, „Благодаря“ и др. на различни езици. Бе изготвено и информационно табло за Европейския ден на езиците.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?