DGNEWS.EU

Обсъждат бъдещето на здравеопазването на Национална кръгла маса

Обсъждат бъдещето на здравеопазването на Национална кръгла маса
Sep 26
09:37 2018

Бъдещето на здравеопазването е темата на Националната кръгла маса, която ще проведе днес в София. В дискусията ще участват представители на Световната здравна организация, Световната банка, Министерски съвет, Народното събрание, държавни институции, съсловни организации, представители на държавните, общинските и частните болници, работодателски и синдикални организации, неправителствени организации и др.

Предложените за обществено обсъждане алтернативни модела на здравеопазване, са два. Първият предлага над здравната вноска от 8% да се въведе задължителна вноска от 2%, която да се прави при застраховател. Вторият вариант предвижда здравноосигурените да плащат задължителна застраховка за лечение в болница около 12 лева месечно, без увеличение на вноската.

Все още не е ясно по какъв начин застрахователите ще се включат в бъдещия нов модел на здравно осигуряване. Усилията на Министерството на здравеопазването са насочени до средата на следващата година да има електронно здравеопазване и Национална здравна информационна система.

Мнението си може да споделите в нашата анкета.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?