DGNEWS.EU

Експерт: Интернет е пространство без институции. Най-уязвими са децата между 8 и 12 години

Експерт: Интернет е пространство без институции. Най-уязвими са децата между 8 и 12 години
Sep 25
15:41 2018

Най-уязвими в интернет са децата между 8 и 12 годишна възраст. Най-голямата „държава” в света това е Фейсбук, където има 3,5 милиарда потребители. Тук се извършват най-голям брой престъпления, в това число и сексуални посегателства над деца. Но през последните години сексуалният тормоз вече се прилага и върху хора от други поколения и социален статус, а най-често мотивът е изнудване. Интернет е пространство без институции. Тук няма полиция, съд, закони, затова е много по-трудно да се работи. Но трябва да знаете, че никой не е анонимен в мрежата“. Това заяви началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев днес в Хасково. Топ-експертът по киберсигурност участва в публична дискусия на тема: „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ в Областна администрация, организирана от евродепутата Ева Мейдел.

На форума тя съобщи, че децата между 5 и 15 години прекарват седмично над 15 часа онлайн, а 50% от децата между 11 и 16-годишна възраст са срещали порнографско съдържание в мрежата. „За близо половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е трудно да определят дали написаното в новините е вярно. Появяват се нови рискове като кибертормоз, споделяне на лични данни, излагане на неподходящо съдържание, както и възможност за радикализиране на децата. Искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите, учителите научат още повече за цифровите възможности. Затова различните заинтересовани страни обединяват усилията си“, каза още евродепутатът Ева Майдел.

На форума бяха разяснени стъпки за интернет сигурност, които всеки може да направи, за да се чувства по-защитен. На първо място сменяйте по-често паролата си на профилите си в социалните мрежи и на всички приложения, които ползвате. На второ място, когато Ви искат информация в мрежата, бъдете много резервирани и не на последно място: бъдете много внимателни какво споделяте в интернет и в социалните мрежи, предупреди евродепутът Ева Майдел. „ Независимо от всичко изброено, интернет не трябва да ви плаши. Това е средата, която ни свързва, която ни информира, която ни дава чувство за единност. Опасности има навсякъде – нашето поведение и сътрудничеството ни с органите на реда е това, което ни прави по-сигурни и което прави средата около нас безопасна“, обобщи тя.

Публична дискусия бе организирана с подкрепата на областния управител на Хасково Станислав Дечев. В нея участваха още народният представител Делян Добрев, началникът на РУО на МОН Христина Боева, кметове на общини, директори на училища от областта, ученици от Хасково и региона.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?