DGNEWS.EU

Откриха изложба в памет на Николай Хайтов и неговите „Диви разкази”

Откриха изложба в памет на Николай Хайтов и неговите „Диви разкази”
Sep 14
15:50 2018

Изложба посветена на 99 години от рождението на писателя Николай Хайтов и 50 години от написването на прочутите му „Диви разкази”, бе открита днес в Димитровград. На събитието в изложбената зала на КДК „Асен Крайшников” присъстваха синът на писателя - архитект Здравец Хайтов и неговата съпруга. Със събитието бе отбелязана и 10-годишнината от създаването на читалище „Николай Хайтов” в димитровградския квартал „Марийно”, което тази вечер от 17 часа ще изнесе празничен концерт.

В изложбата „Живият Хайтов” са представени над 20 пана с рисунки на студенти от конкурса за илюстрации на книгата „Диви разкази”, организиран преди 4 години от ръководената от потомците на Хайтов фондация „Памет”. Здравец Хайтов сподели, че за него е чест да участва в юбилея на читалището, носещо името на баща му. Той разказа относно идеята за конкурса и създаването на изложбата с илюстрации по разказите, които определи като невероятни, истински шедьоври.

Здравец Хайтов съобщи, че фондацията предстои да направи луксозно илюстрирано издание на „Диви разкази” по повод 100-годишнината от рождението на Хайтов, която ще се чества догодина. „Работим и хо филмов проект , който също трябва да е готов до следващата година. Синът на писателя сподели и радостта си, че все още се правят пиеси по разкази на Хайтов. Той съобщи, че ще се радва да види и на димитровградска театрална сцена пиесата „Палежи и грабежи”, с която утре смолянския театър открива сезона си.

На откриването на изложбата разказ на Хайтов прочете димитровградския артист Иван Нечев, а певчески състав от родното село на писателя Яврово изпълниха песента за Капитан Петко Войвода. Гостите получиха подаръци от Община ДИмитровград, Клуба на дейците на културата и от димитровградското читалище „Николай Хайтов”. Сред подаръците бе и специално изработен гоблен на „Св. Богородица” от самодейката Анка Недева.   

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?