DGNEWS.EU

Почетоха загиналите във войните раковчани в Димитровград

Почетоха загиналите във войните раковчани в Димитровград
Sep 13
14:30 2018

Почит към загиналите във войните 48 жители на село Раковски отдадоха днес техни потомци и жители на Димитровград. Поклонението се състоя пред паметната плоча пред сградата на градска библиотека „Пеньо Пенев” и Историческия музей. Събитието бе организирано от пенсионерски клуб „Раковски” и открито с изпълнения на димитровградския Забавно-духов оркестър.

Събитието уважиха кметът на Димитровград Иво Димов, почетния гражданин на Димитровград Дафина Пфиртер, почетния председател на пенсионерските клубове в общината и общински съветник Митю Вълчев, воейния ветеран Мария Тотева, главния инициатор за поставянето на паметната плоча Тонка Вировска, представители на Историческия музей и други. В словата си официалните лица изтъкнаха героизма и саможертвата на раковчани, които са дали живота си във войните от 1912 до 1945 година.

„Днес отдаваме почит към героите на с. Раковски, които да дадоха живота си, за да може ние потомците да живеем в един свят на мир и разбирателство. Преди 3 години поставихме тази плоча за си спомняме техния героизъм и да не забравяме, че свободата и мирът не са ни дадени даром, а се дължат на саможертвата на нашите предци. Това което ние трябва да правим е да си спомняме тяхната саможертва”, заяви кметът Иво Димов.

Благодарности към всички помогнали за поставянето на паметната плоча на героите раковчани, изказа инициаторът за поставянето й  Тонка Вировска. „Това не е обикновен паметник, а мост и връзка между младите мъже герои и техните потомци. Ние не можем да си представим през какви мъки и страдания са преминали тези хора – част от тях загинали от вражески куршуми и гранати, други от раните си, а трети са безследно изчезнали и пленени във войните", посочи тя.

През Балканската война общо 25 семейства от с. Раковски губят своите синове. През Първата световна война още 20 млади мъже а паднали геройси, а през Втората жертва са станали още трима раковчани. Най-младият от тях е едва 20-годишен, а най-възрастният на 44 години. Припомняме, че паметникът на героите раковчани бе открит на 1 септември 2014 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?