DGNEWS.EU

Представиха уникалния нов календар на Димитровград

Представиха уникалния нов календар на Димитровград
Sep 02
14:27 2018

Новият луксозен календар на Димитровград, който е уникален с това, че отброява дните от рождения ден на града - 2 септември, бе представен официално днес от кмета Иво Димов и уредника на художествената галерия „Петко Чурчулиев” Антоанета Станчева. Събитието се състоя по традиция в лятната градина на Историческия музей и Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Календарът бе представен на гостуващите по повод празника пет официални делегации от побратимени градове. Те бяха посрещнати с песента „Една българска роза” в изпълнение на ученичката Надежда Георгиева от Академията за млади таланти.

11-ото издание на календара съдържа 13 графики от фонда на галерията на димитровградски и именити български художници. „Календарът е уникален не само защото излиза на всеки рожден ден на Димитровград, а защото съдържа нашето културно богатство и наследство, и отдава заслуженото на първостроителите на града. Това го превръща в уникално произведение на изкуството, благодарение и на художника Стефан Чурчулиев, който е куратор на луксозното издание”, заяви на представянето кмета Иво Димов. Той благодари на всички творци участвали в създаването на календарите през годините. „Честит празник! Бъдете здрави, усмихнати и позитивни. Вярвайте в това което правим и нека заедно променяме града си и с гордост да казваме Аз съм и ще бъде димитровградчанин”, подчерта кметът.

Част от 13-те творбите в календара са на димитровградски художници. Корицата е с графика на художника Надежда Стойнева, която бе и дългогодишен уредник на галерия „Петко Чурчулиев”. Нейната творба е именувана „Календар 3”.

Освен нея в са представени графики на Георги Стойнев, Златка Дъбова, Павлина Копано, акад. Румен Скорчев, Захари Каменов, Мария Недкова, Милко Божков, почетния гражданин на Димитровград художника Христо Панев и др. Таза година имаме един изключителен рядък, с висока художествена стойност изящен календар, категорична бе Антоанета Станчева.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?