DGNEWS.EU

Най-ценните си книги показва библиотеката в Димитровград

Най-ценните си книги показва библиотеката в Димитровград
Aug 28
14:29 2018

Най-ценните и редки книги представя в изложба димитровградската библиотека „Пеньо Пенев”. Колекцията е богата и на ценни оригинали на печатарското изкуство, кат „Ад” на Данте Алигиери от 1906 г. с оригинални гравюри на Доре. Сбирката включва много издания, които са библиографска рядкост и представляват ценност за всяка библиотека. Първото издание на романа „Под игото” на Ив. Вазов от 1890 г., която заедно с Енциклопедия Brokhaus от 1882 г. са и най-старите книги, които притежава димитровградската библиотека до момента.

Сред показаните ценни издания в изложбата са: „Българска енциклопедия” от 1936 г., „Библия, сиреч Книгите на свещеното писание на Вехтия и Новия завет” от 1925 г., Енциклопедия Brokhaus от 1882 г. в 16 тома, оригинал на немски език, „Миналото”от 1898 г. на Стоян Заимов, „Айвънхоу” на Уолтър Скот на руски от 1890 г., „Речник на българский език” на Найден Геров в 6 тома от 1895 г., второто издание на романа „Отнесени от вихъра”, „Хр. Ботев. Биография” от 1910 г. на Иван Клинчаров и др. Събраните от него фолклорни и етнографски материали и сведения за всички селища от хасковския регион са около 2000 машинописни страници, оформени в 16 тома и обогатени с рисунки, скици и снимки.

Още от основаването си през далечната 1953 г. Градска библиотека „П.Пенев”, получава дарения на книги от много лица и организации. С тяхна помощ е формиран и библиотечния фонд, който днес наброява 214 341 библиотечни единици. Често чрез даренията са постъпвали и стари издания на книги, които с годините формират сбирка от редки и ценни издания и периодика. В първите години от създаването на колекцията не са вписвани имената на дарителите и не се знае точно от кого е придобито изданието.

До 1996 г. се съхраняват в основния фонд на библиотеката. През декември 1996 г. е създаден самостоятелен фонд „Редки и ценни издания”. До момента изданията включени в тази колекция са 381. Съдържанието на фонда е разнообразно и непрекъснато се обогатява. Включва българска възрожденска книжнина, периодични издания, енциклопедии, речници, справочници, обществено-политическа литература, художествена литература от различни жанрове на български и други езици. При комплектуването на колекцията основни критерии са годината на издаване, особеното полиграфическо оформление, художествената стойност на подвързията, наличието на автографи и др.

В колекцията има и книги в нестандартен формат, миниатюрни издания с големина 4,5 Х 4 см. Това са Французская епиграма,изд. 1986 г., Испанская епиграма, Английская епиграма, Русская епиграма.,Немецкая епиграма. Тези издания са с качествено полиграфическо оформление и илюстрации и имат голяма художествена стойност. Богатството на библиотеката е благодарение на съпричастността и доброто отношение на гражданите, които продължават активно да даряват книги от личните си колекции, коментираха от библиотеката.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?