DGNEWS.EU

Омбудсманът: Кметът и ОбС в Димитровград да се вразумят!

Омбудсманът: Кметът и ОбС в Димитровград да се вразумят!
Aug 08
13:41 2018

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на димитровградчани срещу застрояването на част от парк „Вапцаров” в Димитровград. Днес тя се срещна с протестиращите на площада пред Общината, и се вписа в подписката срещу решението за изработване на нов Подробен устройствен план и отреждане на горската територия за ниско жилищно застрояване, съгласно Общия устройствен план.   

Мая Манолова бе посрещната радушно от протестиращите, част от които бяха дошли с листовки и тениски срещу изсичането на гората. Тя благодари на хората за поканата и заяви: „Излишно е да казвам че съм свързана с Димитровград. Днес видях частта от парка  която е предвидена в решението за ПУП. За мен това е пълно безобразие и вие сте абсолютно прави да си пазите парка и зелените площи”, заяви пред протестиращите омбудсмунът.

Част от хората се радваха, че виждат Манолова на живо. Активисти показаха на омбудсмана две костенурки, обитатели на парка, които по думите им ще пострадат от изсичането на дърветата в отредения за застрояване район. Групата протестиращи бе многообразна. Част от протестиращите бяха живеещи в квартала с децата си, пенсионери и активисти на БСП – Димитровград. За протеста пристигна и депутатът от левицата Виолета Желева, която също подкрепи недоволството на хората и коментира, че сега не момента за такова решение.

„Очаквам кметът Иво Димов и съветниците на Димитровград да отменят решението си. Решението нарушава духа на закона, който е в съответствие с Конституцията защитаваща правото на гражданите да живеят в здравословна и благоприятна среда. И решенията от обществен интерес да се вземат след като се чуе гласът на населението. Това явно не е направено и за мен това са тежки нарушения, но се надявам след днешния протест от няколкостотин души и кметът Иво Димов, и общинските съветници, да се вразумят. Кметовете работят за гражданите и се съобразяват с техния глас. Аз вярвам че Иво Димов е такъв кмет, който се съобразява с мнението на неговите избиратели.”, заяви омбудсманът.

Мая Манолова заяви, че не вижда политика в този протест. „Има грубо погазване на обществения интерес от страна на органите взели това решение. Очаквам всеки кмет да ходи по къщите и да чуе мнението на всеки гражданин. Това е доброто управление. Очаквам общината и кмета да се въздържи от всякакъв вид репресии срещу хората, които протестират. Аз ще съм тук и следващата и по следващата седмица. Това е конституционно право на гражданите, на което е посегнато от общинския съвет”, допълни тя.  

След срещата с протестиращите, тя и екипът й от експерти влязоха в Общината и започнаха обстойна проверка на документацията. На входа ги посрещна главният архитект Томи Томов, тъй като кметът Иво Димов и в отпуск. Манолова обясни, че проверката ще бъде обстойна и ще продължи дълго.

Припомняме, че срещу решението наскоро бе внесена жалба и протестна подписка от 148 страници с общо 2658 подписи на димитровградчани. Днес протестиращите бяха категорични, че няма да позволят изчането и на едно дърво от парка.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?