DGNEWS.EU

Димитровградско: Контрасти в добиви, ренти и цени на земята

Димитровградско: Контрасти в добиви, ренти и цени на земята
Aug 02
14:17 2018

Дъждовното лято и градушки доведоха до сериозни контрасти в добивите при пшеницата на земеделските производители в Димитровградско. В различните райони на общината те варират между 300 и 600 кг от декар. Тазгодишната кампания по прибиране на житото вече приключва, като само отделни стопани все още жънат. Добивите при пшеницата са добри и по-високи за земеделските производители, които бяха пощадени от градушки и наводнения на площите си. Спад в реколтата регистрират засегнати стопанства около Димитровград, Ябълково, Злато поле, Брод и др. За разлика от тези в Добрич, Странско, Долно Белево, Голямо и Малко Асеново и др. Там регистрирания добив е над средния за страната от 491 кг/дка и значително над средния в област Хасково от 325 кг/дка. Това показват данните към 19 юли тази година на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Арендаторът Йовко Филев обработва общо 4500 дка земи в две села – едното пощадено от природата, другото - не. „Добивите ми при пшеницата от площите в Долно Белево са 500 кг, а в Злато поле са 300 кг/дка. Почти двойно по-ниски заради градушка”, сподели производителят. В същото положение е и земеделската кооперация в село Ябълково, където това лято градушка удари на три пъти. Добивът на пшеницата при тях е под 400 кг/дка, като от засегнатите места са прибрали реколта едва 100 кг от декар. Щети от лошото време е претърпяло и СКС „Раковски”, което е второто по големина стопанство в общината, обработващо над 18 300 декара около Димитровград, Брод, Крепост, Черногорово, и др. „Имахме засегнати от градушки площи, но успяхме да постигнем среден добив при пшеницата от 550 кг/дка”, сподели председателят на СКС „Раковски” Танка Колева. Близо 600 кг от декар при пшеницата и ечемика тази година прибират в КЗУ „Доверие” в село Странско, която обработва общо 8700 дка. „Трудна жътва беше, закъсняла и дъждовна. Градушката ни подмина, но имахме наводнени площи”, сподели председателят на кооперацията Петко Николов.

Сега надеждите на земеделските производители в Димитровградско са свързани с реализиране на зърното на по-добри изкупни цени. А те  вече тръгнаха нагоре, както у нас, така и в чужбина. По данни на МЗХГ изкупните цени на пшеницата (хлебна и фуражна) и ечемика са с между 3,4% и 13,4% по-високи спрямо същия период на 2017 г. В края на месец юли котировките на българския пазар достигнаха цени от 298 лв./тон при пшеницата и 279 лв./тон при ечемика. Сериозно повишение в изкупните цени на жито регистрираха и международните пазари, главно заради сушата в Северна и Централна Европа. Причината е, че традиционни страни зърнопроизводители на континента понижиха прогнозите си за тазгодишната реколта, която може да се окаже най-слабата за последните пет години.

Показател за голямото търсене на външните пазари е и регистрирания с близо два пъти повече износ на пшеница през пристанище Варна. От началото на пазарната 2018/19 година до момента експортът й възлиза на 119,3 хил. тона, като само в последната седмица на юли през порта са изнесени 46,6 хил. тона пшеница и 13,6 хил. тона ечемик. Обещаващи отсега са прогнозите за голямо търсене и високи цени при слънчогледа и царевицата, чийто износ през варненското пристанище също е нараснал двойно, по данни на земеделското министерство.

Именно с високите добиви на тези две култури се надяват да компенсират загубите си и земеделските производители в Димитровградско. „Тази година, който има царевица ще спечели. Очакват се много добри добиви, при това без да я полива. При слънчогледа също се очертава добра реколта. Сега за него е много опасно, защото питите са тежки и един силен вятър ги събаря в размекната земя”, коментира Петко Николов.

Ако позитивните прогнози на пазара се сбъднат нищо чудно, наесен част от производителите в Димитровградско да се поздравят с добри печалби въпреки летните си несгоди. Повишените приходи в земеделските стопанствата биха означавали и по-високи ренти за собствениците на земеделски земи. Най-дръзките прогнози при добри добиви и печалби на отделни арендатори са да вдигнат рентите до 65 лв. за декар и дори повече. Към момента рентата в община Димитровград е изключително контрастна, повече от добивите. Най-висока рента около 55-58 лв. получават в селата Добрич, Голямо и Малко Асеново, а най-ниска се дава в село Крум – близо 27 лв. В останалите населени места тя варира от 35 лв. до 49 лв., показа проверка на dgnews.eu. Високата рента в първите три села се дължи най-вече на ожесточената конкуренция между двама основни земеделски производители, което от друга страна е добре дошло за собствениците на ниви. Пазарният принцип е довел до там, че именно в Добрич, Голямо и Малко Асеново земеделската земя се търгува и наема най-скъпо, в сравнение с останалите населени места в общината.

„В община Димитровград рентите растат, но цената на земеделската земя остава на нива, близки до тези около Хасково. В отделни землища тя достига до 850-900 лв. за декар, а в други е от 500 лв.”, коментира за dgnews.eu Виктория Янева, регионален представител на дружеството „ЕЛАНА Агрокредит”, което е специализирано кредитиране на производители за покупка на земеделска земя чрез финансов лизинг. „На пазара се търси качествена земеделска земя, а сред факторите, определящи стойността й са: релеф, размер на парцела, качеството на почвата, възможностите за напояване, субсидии и др. Инвеститорите търсят привлекателни, окрупнени парцели, каквито пазара предлага, но на цени, които обещават много бавна възвращаемост, понякога за 15-20 и повече години. Основните купувачи са земеделски производители, които инвестират в окрупняване и комасиране на имотите си”, коментира Янева. По думите й очакванията на пазара на земеделска земя не могат да останат извън Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. и всяко решение за субсидиите ще се отрази, особено ако отпаднат плащанията на декар”, твърди тя.

Според съдебния експерт в сферата на оценки на земеделски земи инж.Албена Желязкова, не бива да ни учудва контраста. „Една и съща категория земеделска земя в общината, може да достигне двойна разлика в цената. „Така е, защото основното от което зависи цената й, е дали площите се обработват успешно и постоянно. В община Димитровград едно от най-атрактивните землища е това на село Добрич, тъй като там има сериозни арендатори, които обработват земя с модерна и съвременна техника. В последната година висок скок на цените на обработваемите площи бе регистриран и в селата Голямо и Малко Асеново, където също имат традиции в земеделието, а и заради сериозната конкуренция. На добри цени се търгуват земите и в Крепост, поради близостта на селото до автомагистрала „Марица” и новата индустриална зона. В Димитровград цените също претърпяха промяна поради същите фактори - дали земята се работи сериозно и дългогодишно и дали има възможности за реализиране на инвестиционни намерения”, коментира Желязкова. В практиката си на експерт тя има поглед върху сделките със земеделски земи в цялата област. В Димитровградско отделни сделки със земеделски земи са достигнали цени за декар дори над 1000 лв. „Това се случва там, където е стъпил сериозен арендатор, усвоява субсидии, грижи се за терените и поддържа добро земеделско стопанство”, категорична е тя. 

Според инж. Желязкова, с приетия Общ устройствен план (ОУП) на община Димитровград, в известна степен картината ще се промени, тъй като на някои места земеделската земята вече влиза в урбанизирани територии и стопаните трябва да знаят, че след известно време няма да могат да я обработват, отдават под аренда и получават ренти, заради придобития нов статут. „Моят съвет към собствениците на ниви е да се позаинтересуват конкретно техните земеделски територии къде попадат с оглед на новата уредба. Да не се окажат неподготвени и да изпаднат в невъзможност да реализират идеите си. Виждате, че някои бъдещи намерения на общината, свързани със ново застрояване, вече предизвикат спорове. Тук е мястото да кажа, че предварителния проект на ОУП бе подлаган няколко пъти на обществени обсъждания и всеки собственик имаше възможност да заяви желание или нежелание земята му в коя зона за развитие да бъде включен. Възможностите за промени сега са изключително ограничени от законовата рамка, която налага Закона за устройство на територията. Важно е да се знае, че възможност и искане за промяна на ОУП може да направи само Община Димитровград. Това не може да стане по инициатива на един собственик или дори на група граждани”, коментира още експертът.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?