DGNEWS.EU

Граждани внесоха подписка против застрояване в парк „Вапцаров”

Граждани внесоха подписка против застрояване в парк „Вапцаров”
Aug 01
12:50 2018

Жалба и протестна подписка от 148 страници с общо 2658 подписи на димитровградчани, внесоха днес граждани в Община Димитровград. Те са против решенето на Общинския съвет за изработване на Подробен устройствен план на част от парка, промяна на предназначението й от горска територия в такава за ниско жилищно застрояване. Жалбата е изпратена до Омбудсмана Мая Манолова, Областния управител на Хасково Станислав Дечев, председателя на ОбС – Димитровград Гергана Кръстева и кмета на общината Иво Димов. Протестиращите се обявиха против изсичането на дървета в парка, до което неминуемо ще се стигне при евентуално строителство. Те настояват парк „Вапцаров” и въпросната горска територия да се запази в сегашния си вид и искат промяна на Общия устройствен план на община Димитровград приет през 2017 г.  

Припомняме, че решението на ОбС бе взето в края на юни т.г. С него местния парламент откри процедура по изработване на подробен устройствен план за регулация и застрояване на 15 дка от парка. Решението дава зелена светлина за обособяването на терени за ниско жилищно строителство по протежение на улица „Шандор Петьофи”, от двете страни на бившата АТЗ болница. Намерението е впоследствие парцелите да бъдат продадени от общината на желаещи чрез явен търг.

Темата бе веднага подета от димитровградската партийна организация на БСП, които първи се обявиха против застрояването на парка в нарочна позиция. Освен в защита на зелените площи, като аргументи против новото застрояване, те посочиха обезлюдяването на Димитровград и отрицателния прираст на населението. Според социалистите предвид демографския срив , изграждането на нови жилищни сгради е лишено от всякаква логика.

Днес кметът на Димитровград Иво Димов коментира, че решението на общинския съвет и намеренията на общината са съобразени с Общия устройствен план. „Решението е подкрепено от съветници на всички партии в местния парламент, а не само от съветниците на ГЕРБ. Няма нищо незаконно, а напротив изпълняваме предвиденото в плана. Все още сме на много ранен етап, процедурите са дълги, но според мен, хората не са наясно. Странно защо протестиращите не се срещаха с мен, за да им обясня. Появиха се много спекулации по темата и хората бяха подведени”, сподели Димов.

По думите му това е станало след писания по медии, че ще се изгражда нов квартал в парка, украсен с градския фолклор, че ще е само за богати. „Всеки би се стреснал като прочете такова нещо. Явно хората си представят големи блокове. Защо никой не протестира когато преди време по тази улица се изгради паркинг или когато се продаваха други терени в парка”, попита риторично Димов. Той сподели, че проектът цели да реши проблема с наводненията на улицата при всеки по обилен дъжд, за който при него наскоро също била внесена подписка от граждани. Идеята е да разшири и улицата, която в момента е тясна за паркираните автомобили на живущите там, и опасния завой в западния край на улицата, обясни той. Димов опроврега, е ще се строи втора улица в парка.

По думите му продажбата на терените ще осигури свежи постъпления в общинската хазна. Кметът определи като несъстоятелни аргументите, че няма логика да се строи в града, тъй като имало много празни жилища. По данни на агенциите интересът на хората е към новото строителство, заяви той, и даде пример с многото нови кооперации, жилищата в които се разпродават бързо. Градоначалникът допусна, че в случая става въпрос за конфликт между обществен и личен интерес. „Преди време един от живеещите на тази улица ми заяви, че не искал да си развалят микроклимата”, сподели Димов.

На въпроса как ще коментира появилите се протести сега, предвид че това не е първия случай на строителство в парк, кметът коментира: „Точно по тази улица има една бивша баня, която е продадена на частно лице, но е върху общинска земя от 3 декара, които по закон аз като кмет съм длъжен да му я предоставя срещу заплащане, при това без търг или каквито и да било процедури”.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?