DGNEWS.EU

Черноконево почита с панихида жертвите на османския терор от 1877 г.

Черноконево почита с панихида жертвите на османския терор от 1877 г.
Jul 30
08:30 2018

141 години от опожаряването и масовото избиване на 292 жители от село Караатлий, днешния квартал Черноконево, ще бъде отбелязано с панихида на 2 август. Военният ритуал с полагане на венци и цветя ще се състои от 9 часа пред паметника „Трите поколения” в квартала. Литературно-музикална програма „Черноконево - с полъх от вековете” ще представят организаторите от народно читалище ”Никола Вапцаров 1895”. Съорганизатори на честването са още тамошния православен храм ”Св.Георги” и Община Димитровград.  

Местните наричат трагичните събития между 18 и 25 юли 1877 год.  „Малкия Батак”, когато селището е опустошено от турците. Те подлагат тамошното население на жестока касапница при отблъскване руския отряд на ген. Гурко. Същият месец освободителните войски превземат гара Каяджик, част от жп линията Одрин – Пловдив, а Девети казански драгунски полк начело с полк. Корево, прекъсва жп релсите, разрушава жп комуникациите, инженерните съоръжения, прекъсва телеграфите, разрушава житните складове, с цел да затрудни придвижването на турската армия.

Скоро обаче освободителите са принудени да се оттеглят, а завърналата се турска армия избива 292 души от селищата. По сведение на Стойчо Попов, описал събитията в своята книжка „История на село Кара-атлий през 1877 година”, сред убитите има и жители на с. Кокарджа (дн. Марийно). Заловените от с. Каяджик са 60 души, 55 от тях са обесени, а петима заточени в Диарбекир.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?