DGNEWS.EU

Общината отчете успешен проекта „Учи и работи – бъди активен”

Общината отчете успешен проекта „Учи и работи – бъди активен”
Диана Найденова, експерт КНСБ
Jul 19
13:17 2018

Стряскащи факти за реалностите формиращи младежката безработица и подготовката на кадри в професионални гимназии, изказа днес в Димитровград експертът от ЦПО към КНСБ Диана Найденова. Тя гостува тук по повод представяне изпълнението на проект „Учи и работи – бъди активен”, по която бяха издирени 171 лица до 29 години от населените места в общината, които не учат и не са регистрирани като безработни.

От тях 138 бяха обучени по проекта, а 121 успяха да започнат работа. 72 пък са завършили успешно специалностите „Озеленяване и цветарство” и „Дигитална компетентност”. Бенефициент по проекта е Община Димитровград, а партньори в него са синдикатът, общинските предприятия „Благоустрояване” и „Траурен обреден дом”, и фирма „Нео-Титан”. Проектът получи безвъзмездно финансиране на стойност 380 764 лв. по европейската програма „”Развитие на човешките ресурси”.

„Това е поредният успешен проект, който Община Димитровград изпълнява и който ще има сериозен социален ефект. Общината ни е сред първите в страната по ниска безработица”, подчерта зам.-кметът на Димитровград Яшо Минков. Чрез проектът младежите не само са били обучени безплатно, за да могат да излязат на трудовия пазар, но са получили и психологическа помощ, подчерта координаторът на проекта Катерина Мазгалова.

Експертът на КНСБ Диана Найденова заяви, че изпълнението е било трудно и изтъкна голямата роля на селските кметове за издирването на младите хора по места. За нея проектът също е бил изключително успешен, тъй като дава шанс на много от обучените лица за професионална реализация. Тя съобщи, че част от младежите са отглеждани и израснали в семейства, в които цели поколения нямат традиции в заетостта. Трудови навици са нямали техните дядовци и родители, тъй като никога не са ходили на работа, не знаят какво е да работиш 8 часа на ден, или да се съобразяваш с изискванията на работодател.

По отношение на образованието, Найденова изтъкна че една част от обучените младежи са били с по ниско дори от начално образование. Експертката даде и друг пример със случай, в който момичета са завършили професионална гимназия за шивачки, но се оказало че обучението им било само теоретично, тъй като училището разполагало с една шевна машина, при това развалена. Това породило у девойките несигурност в собствените им умения и ниско самочувствие, поради което никога не се осмелили да търсят работа по професията. Според синдикалният експерт в бъдеще такива реалности трябва да бъдат отчетени при подготовката на методиката и да се търсят алтернативи чрез дуално или други форми на обучение. „Похвално е, че Община Димитровград полага сериозни грижи в тази насока и скоро ye може да се похвали с ниски нива на безработица, които нямат дори западно-европейски държави”, заяви Найденова.    

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?