DGNEWS.EU

Димитровград монтира подземни съдове за разделно събиране на боклука?

Димитровград монтира подземни съдове за разделно събиране на боклука?
Jun 29
11:10 2018

Община Димитровград има намерение пилотно да изгради, достави и монтира подземни съдове за разделно събиране на отпадъци. Идеята е две отделения с по два броя подземни контейнери ще бъдат разположени на бул."Д.Благоев". Подземните контейнери са разпространена практика в европейските столици и в няколко по-големи български града като София, Пловдив, Бургас. Те са по-дискретни и естетически, заемат по-малко място и не позволяват разхвърлянето на сметта от външни фактори, посочват от общинската администрация.

В тази връзка кметът на Димитровград Иво Димов иска свикване на общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците - регион Хасково, в което са общините Хасково, Димитровград и Минерални бани. Предложението е инвестицията да се финансира с натрупаните средства от отчисления по чл. 64 от ЗУО. Както неотдавна писахме, тези отчисления се събират от населението посредством такса смет от общините, които впоследствие ги превеждат по банкови сметки на Регионалните инспекции по околна среда и води.  

Съгласно разписаната нормативно процедура, за да ползва средствата от натрупания резерв отчисления, Община Димитровград трябва първо да получи разрешение от Регионалното сдружение за управление на отпадъците. След това тя трябва да подаде заявление до директора на РИОСВ-Хасково за използване на средства от събраните отчисления по чл.64 по ЗУО придружено с Решението от Общото събрание на Регионалното сдружение. Към края на 2017 година внесените отчисления от общината са близо 1 млн. лв.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?