DGNEWS.EU

Закриват обществената пералня в Димитровград, отдават оборудването й под наем

Закриват обществената пералня в Димитровград, отдават оборудването й под наем
Jun 28
15:29 2018

Обществената пералня в Димитровград, която бе създадена през 2011 г. с европейско финансиране, ще бъде закрита от 1 август тази година, реши Общинския съвет. Предложението на кмета Иво Димов за закриване на общинското предприятие подкрепиха 17 съветници, 4 бяха „против”, а 8 гласуваха с „въздържал се”. Мотивите за прекратяване дейността на общинското предприятие са, че дейността на пералнята не е рентабилна, те не е конкурентна на пазара, а разходите й значително надхвърлят генерираните приходи.

Преди гласуването в залата се разгоря дискусия, която повдигна с въпрос към кмета председателят на сесийната грепа "Да за Димитровград" Стефан Димитров. „Вярно ли, че искаме да закрием обществената пералня, за да осигурим ниско платени служители на „Язаки”?

„Нищо вярно няма в това. Ако добре помните, аз бях човекът, който лобира за разкриването на обществената пералня по времето, когато вие бяхте кмет. Факт е обаче общината дофинансира предприятието с над  80 000 лв. Каква е логиката и смисъла да продължаваме. Нормалната икономическа логика е след като устойчивостта по проекта приключи, пералнята да бъде закрита”, заяви кметът.

Градоначалникът заяви, че на следваща сесия ще предложи на Общинския съвет да даде под наем оборудването и помещението на пералнята в бившата АТЗ болница. „Който желае да го вземе, да плаща наем на общината и да работи.”

На свой ред Димитров коментира, че общината дофинансира и други общински предприятия като „Благоустрояване”, „Траурният обреден дом” и „Контрол на движението, паркинг и гаражи”. „Това не са самостоятелни търговски дружества с цел да формират печалба, а да изпълняват определени услуги. Разбирам, че ще има нова обществена поръчка за прането на спалното бельо в детските градини и някой ще спечели. Друг е въпроса дали ще излиза на по-ниска цена, така че да не се взема от парите на децата”, коментира Димитров.

„Не си мислете, че като закрием обществената пералня в детските градини няма да се пере или да се прави необходимото”, контрира Димов. В дискусията се намеси и председателят на ОбС Гергана Кръстева, която заяви че в момента повечето градини си перат сами, тъй като са на делегирани бюджети и им излиза по-изгодно.  

„Ако искаме да продължаваме да работим нормално, трябва да се ограничим с някои неща. Няма как да разпъваме до безкрайност. Това от което можем да се лишим, да се лишим”, поясни икономическата логика кметът.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?