DGNEWS.EU

Закриват създадената като социално предприятие Обществена пералня, не е рентабилна

Закриват създадената като социално предприятие Обществена пералня, не е рентабилна
Jun 22
15:48 2018

Обществената пералня в Димитровград, която бе създадена през 2011 г. с европейско финансиране, да бъде закрита от 1 август тази година, предлага на Общинския съвет кметът на Димитровград Иво Димов. Мотивите на градоначалника са, че дейността на пералнята не е рентабилна, не е конкурентоспособна на пазара, а разходите й значително надхвърлят генерираните приходи. 

"На пазара са излезли фирми с доста по-ниски цени на услугите от тези, определени за предприятието от 1,70 лв. и 2 лв. на килограм. Машините, с които се работи, се нуждаят от основен ремонт, или от закупуване на нова професионална техника, което представлява сериозна инвестиция, за да продължи нормалното функциониране на предприятието. Оказа се,че през последните години пазара на този вид дейност в града ни и общината е слаб, поради което бе затворен и пункта за химическо чистене – единствен в града ни”, се посочва в докладната.

Припомняме, че обществената пералня бе създадена като социално предприятие с предоставена безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, схема BG 051РО001-5.1.02 „Нови възможности”. С разкриването й бе осигурена работа на трайно безработни и хора със заболявания, които работят и до момента. В момента песоналът наброяха 12 човека заедно с директора. В докладната за закриването й се предлага трудовите отношения със служители и директора й да бъдат уредени по реда на чл.328, ал.1, т.1 от Кодекса на труда, в срок до 1 август 2018 г.

На същата дата изтича 5-годишния срок за устойчивост на проекта, в който тя трябваше да съществува, в противен случай можеше да се наложи връщане на европейските средства. Ако ОбС подкрепи докладната Обществената пералня ще стане първото закрито социално предприятие в община Димитровград, създадено по европейски проект. Предложението ще се гласува от местния парламент на редовното заседание на 28 юни.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?