DGNEWS.EU

Спешни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Спешни мерки срещу чума по дребните преживни животни
Jun 21
18:00 2018

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика днес Областната епизоотична комисия. Спешността на заседанието е продиктувана от регистрирано огнище на чума по дребните преживни животни в област Ямбол. Това заболяване се регистрира за първи път в България, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев. Обектите, в които са констатирани заразените животни са в село Воден, община Болярово, област Ямбол.

На територията на Хасковска област няма регистрирани болни животни. Чумата по дребните преживни животни е вирусно заболяване, което се предава по контактен път. В тази връзка от Областният управител на Хасково Станислав Дечев издаде заповед, с която нарежда:

I.      Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се  набележат конкретни мерки за предпазване на проникването и разпространението на особено опасни болести по животните на съответната община и до 29.06.2018г. да уведомят писмено Областния управител за изпълнение на набелязаните мерки.

II.     В граничните общини на Област Хасково, община Тополовград и община Свиленград се забранява:

1. Търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане.

2. Търговията, придвижването и транспорта на едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни с изключение на:

а) тези предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или такива преминаващи транзит;

б) животни от държави членки на ЕС, преминаващи транзит;

в) транспортирането на едри преживни животни след получаване на разрешение от БАБХ.

3. Организиране на пазари и изложби на дребни преживни животни на територията на Област Хасково.

4. Директорът на ОДБХ - Хасково да информира кметовете на населените места, както и лицата, отглеждащи едри преживни животни за клиниката на Чума по дребните преживни животни  и спазването на мерките за биосигурност в обектите и задължението им при съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар.

5. Директорът на ОДБХ - Хасково да приведе в готовност наличната дезинфекционна техника.

6. Кметовете на населените места да оказват съдействие на ветеринарните органи при провеждане на мероприятията.

Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кое Ви демотивира повече да гласувате на Евроизбори `2019?