DGNEWS.EU

Димитровградчани участват в античния фестивал Кабиле край Ямбол

Димитровградчани участват в античния фестивал Кабиле край Ямбол
Jun 14
12:14 2018

Димитровград ще има свои представители на античния фестивал Кабиле тази събота и неделя. Братята Александър и Недко Коларови участват във възстановка на съдебен процес по антично римско право, в която единия ще е легат (генерал от римската армия), който ще съди избягал от караул воин. Процесът ще се състои в събота следобед, а самия фестивал започва същия ден сутринта. Това не е първата изява на двамата в антични възстановки у нас и в чужбина, по които са запалени и други димитровградчани. За участието си те сами изработват древноримските си дрехи, атрибути и въоръжение.

Фестивалът се провежда всяка година в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле”, който се намира на 8 км от Ямбол, а удобна отбивка от магистралата води директно към мястото. Античното сборище се радва на голям интерес от страна на туристи и зрители, които искат да се потопят от наши дни в древността. Демонстрации на зрелищни битки и древни занаяти са част от атракциите, които представя фестивала в Кабиле. 

Археологическите проучвания показват, че Кабиле е един от най-големите и значими градове в древна Тракия. Първите археологически проувания на територията на древния град са проведени през 1912 г. от Богдан Филов. Днешният Национален археологически резерват Кабиле обхваща площ от близо 650 декара и е част е от Стоте национални туристически обекта.По време на проучванията са разкрити части от укрепителната система на древния град, проучено е светилището на хълма Зайчи връх, казармите на римските кохортите, две бани, една базилика, една църква, стопански и административни помещения свързани с ежедневния живот. Проучени са и част от плоските, и могилните некрополи в хинтерланда и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?