DGNEWS.EU

Вазовци издадоха присъда по наркодело в Димитровград

Вазовци издадоха присъда по наркодело в Димитровград
Jun 11
18:27 2018

Тежка присъда за отглеждане и разпространение на марихуана срещу 18-годишна студентка издаде днес ученически съдебен състав в Димитровград. Три години затвор с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 5 000 лв. отнесе обвиняемата в процеса, продължил над 2 часа в Районен съд – Димитровград. Учениците от 10 а клас на ПМГ Иван Вазов разиграха симулативно дело по програмата на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Учениците сами избрали темата за процеса, разпределили ролите и подготвили сценария. Днес в ролята на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокат, обвиняем, свидетели и вещи лица бяха 13 ученици. Казусът бе, че е полицаи видели обвиняемата да хвърля пакетче с марихуана, след което при проверка те открили везна и дрога ва жилището й, както и установили е отглеждала конопените растения в двора на баба си в село Воден.

Учениците получиха специални удостоверения за участието си в програмата и издание на Конституцията на България от лектора по програмата съдия Огнян Гълъбов. Специално удостоверение бе връчено и на учителя им Тодор Тодоров от председателя на димитровградския съд Иван Маринов връчи. Двамата съдии бяха категорични, че днешният симулативен процес е бил най-добрият за последните 3 години, в които се работи по тази програма.

Тя дава възможност учениците на практика да се запознаят със съдебната система у нас, както и да видят каква е работата на съдии, прокурори, полицаи. Очаква се вазовци да представят и втори симулативен процес с нови участници до края на учебната година.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?