DGNEWS.EU

Димитровград изпреварва Хасково по бизнес показатели

Димитровград изпреварва Хасково по бизнес показатели
Jun 08
13:18 2018

Димитровград изпреварва областният град Хасково по редица бизнес показатели, показва анализът на икономическите експерти на фондация „Тракия ТЕХ”, изготвен по поръчка на тукашната община преди шест месеца. Докладът представя изследване и анализ на бизнес средата и икономическото развитие. Той се базира на данни от официални източници като НСИ, Евростат, министерства, агенции и др.

В него се посочва силното преимущество на града за инвеститорите заради географското му положение, добра транспортна свързаност, развита инфраструктура, демографските му показатели, близостта му да магистралите и до границите с Турция и Гърция. Това само част от предимствата посочени в анализа, който потвърждава че Димитровград вече стои стабилно на икономическата карта на страната.

Анализаторите разглеждат Димитровград като „широк регион”, в който са включени населените места, които отстоят от града на разстояние от 45 минути. Той разполага с население от 410 000 души, от които близо 250 000 души са в трудоспособна възраст между 20 и 64 години. Структурата и размерът на населението в „широкия регион” са сходни с широките региони на много по-големи общини от Димитровград като Бургас и Стара Загора. През 2016 г. община Димитровград е привлякла нови 492 души, докато други 734 са мигрирали към други области или страни.

Докладът отчита още, че най-голям дял от населението на широкия регион Димитровград (129 000 души) е във възрастова група 20-44 години. В същото време броят на наетите в област Хасково е едва 52 000 души, което показва наличие на голям потенциал на работна сила, която бизнеса може да привлича. По данни на експертите в момента извън работната сила са около 47 000 от трудоспособното население, а 7300 са регистрираните безработни. Спадът на безработица отбеляза постоянен спад, достигайки 7,1 % в края на 2016 г., посочва още анализът. Преди дни от Регионалната дирекция по заетостта отчетоха, че Димитровград е общината с най-ниската безработица в цяла Хасковска област.

Заради потенциала и преимуществата, експертите препоръчват инвеститорите от съседни икономически зони да насочват бъдещите си проекти и усилия именно към Димитровград. Икономически най-развита в общината е преработващата промишленост, но активно развити са търговията, бизнес услугите, транспорта и логистиката, сочи изследването. То отчита, че по отношение на производителността на труда Димитровград изпреварва Хасково с цели 25 %, достигайки 9,4 хил. евро, а тази в преработващата промишленост е дори по-голяма. Високата и нарастваща производителност на работниците означава, че местната икономика може да поддържа устойчив икономически растеж и в дългосрочен план, въпреки негативните демографски тенденции.

В доклада се посочва още, че в Димитровград месечните брутни заплати са по високи от тези на областно ниво с 1,06 %, но въпреки това Хасково остава един от регионите с най-ниските възнаграждения в страната. Наскоро анализатори на Института по пазарна икономика прогнозираха, че в средата на тази година, средните нива на трудовите възнаграждения в региона ще подминат 800 лв.

Вчера Димитровград получи наградата за „Бизнес град” в традиционната класация на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България”. На специалната церемония в столицата кметът Иво Димов заяви, че това е признание за неговия екип и димитровградчани.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?