DGNEWS.EU

Фолклорен фестивал и Панаир на занаятите стягат в Димитровград

Фолклорен фестивал и Панаир на занаятите стягат в Димитровград
Jun 07
10:21 2018

Ансамбъл „Звездица” ще е домакин на Седмия международен фолклорен фестивал „С танците на дедите ни”, който ще се проведе в Димитровград идната седмица. В четири поредни вечери от 14 до 17 юни включително, зрителите ще могат да видят „звездиците” и гостуващи фолклорни ансамбли от 18.30 часа. Фестивалът ще бъде открит първата вечер на 14 юни на сцената на централния площад в Димитровград. Останалите вечери - 15, 16 и 17 юни концертите ще се провеждат в спортна зала „Младост”.

От чужбина ще гостуват фолклорен ансамбъл от гръцката Община Касандра, полуостров Халкидики и фолклорен състав от побратимения Димитровград – Сърбия. Със самостоятелни концерти на 15 юни ще се изяви танцов ансамбъл „Златна Тракия” - Хасково, а на 16 юни - ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия” – Хасково, съобщиха от читалището.

В последния фестивален концерт на 17 юни ще участват със съвместни изпълнения 6 певчески групи от димитровградските села Каснаково, Брод, Добрич, Длъгнево, Радиево и Странско. Същата вечер самостоятелни изяви ще имат и танцовите състави „Тракийци” от с. Радиево и „Нашенци” от Димитровград.

На 17 юни танцьорите от „Звездица” Димитровград ще отбележат и 15 години от създаването на читалище „Звездица-2003г.” Димитровград. В програмата на фестивала са включени концерти в ОУ „Пенчо Славейков” и в центъра за деца и възрастни с увреждания” Димитровград.

Съпътстващо мероприятие на фестивала е Малък панаир на занаятите с участието на творци от Димитровград, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян и Габрово. Ще има базари, демонстрации и работилници 4 поредни дни, там където се концертите – на централния площад и на площада пред спортната зала.

Междувременно утре, 8 юни, танцов ансамбъл “Звездица” при НЧ „Звездица-2003г.” - Димитровград ще гостува с фолклорен концерт в град Сопот. Инициативата е съвместно с тамошното читалище „Иван Вазов-1871”. Ансамбълът ще представи всички концертни групи в разнообразна програма. Финалните танци ще бъдат от фолклорни състави на Сопот. Танцов ансамбъл „Звездица” за първи път се представя в града на Вазов. Съвместният концерт със сопотските състави е част от програмата на „Звездица” за съвместни концерти в различни населени места на България.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?