DGNEWS.EU

Димитровградчани подкрепят забрани срещу хазарта

Димитровградчани подкрепят забрани срещу хазарта
Jun 06
15:20 2018

Жителите на община Димитровград са склонни да подкрепят пълната забрана за реклама на хазартни игри и ограничаване на местата за продажба на лотарийни билети. Това показват първите резултати от анкета на новинарския сайт dgnews.eu. тя бе поместена тези дни с цел да улови настроенията и нагласите на хората относно предложенията за промени в Закона за хазарта, целящи въвеждане на ограничения върху промотирането на хазарта у нас. Те бяха инициирани преди месец от „Обединени патриоти” и вицепремиера Валери Симеонов, които в изявления обявиха, че приходите от хазарт са над 3 милиарда годишно, но законът не задължава собствениците да плащат ДДС или данък печалба, а само такса от 15%.

До момента в допитването са се включили 41 души, но нагласите ясно очертават тенденцията, че в Димитровград искат по-малко хазарт в живота си. 21 от участвалите в анкетата подкрепят налагането на пълна забрана за реклама на хазартни игри и ограничаване на местата за продажба на лотарийни билети. Четирима от отговорилите са категорични, че напълно трябва да се забрани рекламата на хазартни игри по медиите. Осем от анкетираните са на мнение, че продажбата на лотарийни билети трябва да става на закрито, а не по тротоарите в лафки. Един е отговорил, че темата въобще не го засяга, а 7 души смятат, че няма нужда от забрани, защото хазартът е бизнес като всеки друг. Подобно мнение наскоро изразиха от бизнеса и работодателски организации.

Вчера БНР предаде, че Съвета за електронни медии (СЕМ) по-скоро е склонно да подкрепи ограничения за рекламата на хазарт, едно от които е излъчване в късните часове, след 22 часа. Очаква се тези дни медийния регулатор да оповести и официално си становище по внесените предложения за промени в законодателството.

Припомняме, че преди три години в Димитровград бе направен опит за ограничаване на хазарта на открито и във временно преместваеми обекти като лафките. През 2015 г. по предложение на тогавашния общински съветник Тодор Ташев, местния парламент промени две наредби, с което въведе забрана за провеждане на хазартни игри на обществени места и във временно преместваеми обекти и ограничи разполагането на такива върху общински терени. Впоследствие Хасковския административен съд отхвърли приетите от ОбС - Димитровград промени, а делото стигна до Върховния административен съд. Сред мотивите на адвоката за налагане на ограничения тогава бе, че действащия либерален режим в момента стимулира „зарибяването” на деца по хазарта и да ги доведе до пристрастяване.

Според здравни сайтове хазартната зависимост се развива постепенно, като се започва с приемливо залагане с цел забавление и се стига до пристрастяване. Страдащите вярват, че могат да контролират резултата от залаганията и неусетно се разделят със спестявания и имоти, спечелвайки си дългове към лихвари и финансови институции. Еуфоричното усещане от залаганията се проявява с действия и постъпки, свързани с поведението, а оттам и с изкривени мисловни процеси - като начина на възприемане на света, живота, взаимоотношенията, способността за учене и др., твърдят експерти.

Предложенията за ограничаване на рекламата на хазарт е желателно не само да напълни държавната хазна с данъци и налози, но и да разпали дебат в обществото,а и в парламента по този социален проблем в страната, който в последните години се разраства. Видно е, че у нас рекламите на десетките хазартни игри не са насочени към привличането на чуждестранни богати играчи, а към по-бедните и неграмотните слоеве на населението, които в България, се издържат основно от социални помощи.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?