DGNEWS.EU

Погром в туристическа база в Димитровград, вандали беснели в сградата

Погром в туристическа база в Димитровград, вандали беснели в сградата
Jun 06
11:00 2018

Вандали са беснели в туристическата база на димитровградското туристическо дружество „Хеброс”, намираща се в парк „Пеньо Пенев“. Апашите са изпочупили повечето прозорци и врати на базата и са унищожили инвентар, кухненско оборудване, телевизори, врати и др. Вандалската операция е извършена в дните след 24 май, и по-скоро прилича на наказателна акция от мутренските времена. В сградата, която необитаема през повечето време, е проникнато с взлом, най-вероятно през прозорец.

Вчера криминалисти взеха отпечатъци от мястото, където са вилнели апашите. Състоянието на базата е буквално след погром, увери се наш екип. Огледът показва, че щетите за хиляди левове, са нанесени не само от един човек. Забити столове в стените, потрошени стъкла от вътрешни и външни врати и хладилни витрини, обърнати маси, повреден бойлер, изтърбушени гардероби из стаите, са част от нанесените щети.

Базата е строена през 60-те години на миналия век и от тогава е собственост на туристическото дружество. На двата й етажа има 34 двойни стаи с баня и отделно таванско помещение. Няма място където апашите да не са оставили следите си. Според димитровградските туристи извършеното не е просто кражба, а целенасочено съсипване имущество на базата, собственост на дружеството.

„В тази база туристите сме вложили сърцето и душата си, а сега всичко е унищожено. Миналата година  сформирахме бригади, за да изчистим всичко и през октомври посрещнахме деца спортисти. Идеята ни бе да развием базата и тя да се ползва за различни наши инициативи, включително да посрещаме туристи от други градове.”, сподели през сълзи Милка Андонова, която е председател на клуба на туристите ветерани към ТД „Хеброс”. Към момента членовете на дружеството са около 100 - 54 са пенсионери-ветерани, а по-младите са около 34 в клуба по пешеходен туризъм . Както писахме амбициите на туристите са насочени към развитие на различни дейности, именно заради базата с кото разполагат. Идеята бе там в сърцето на парка да се организират зелени училища за деца или пленери и уърк шопове за различни творци – скулптори, художници и др.

Вандалският акт сега буквално попарва тези надежди. Туристите ще трябва да търсят пари, с които да възстановят щетите. Според запознати не е изключено зад вандализма да стоят чужди интереси. Базата и мястото й я превръщат в апетитна за бизнес и в миналото около нея е имало опити да се вземе от туристите. Заради нея в миналото се е стигало дори до разногласия в ръководството на дружеството, което от няколко години е с ново ръководство. На практика туристическата база е единствената от която дружеството с идеална цел „Хеброс” може да печели средства, с които да финансира свои инициативи. Част от членовете му са на мнение че или се касае за отмъщение или за апетити към сградата.

До 2015 г. базата е била отдадена под наем на хасковската фирма, а наемателят поел ангажимент да инвестира 35 000 лв. и отделно да плаща месечен наем от около 400 лв. месечно. Впоследствие предявил претенции че е направил свръх инвестиции за над 100 000 лв. и спрял да дава дължимия наем. Така взаимоотношенията се влошили и били прекратени, но до дело не се стигнало.

Туристическата база на дружеството граничи с емблематичния навремето в Димитровград „Бар-вариете Панорама”, който както единствени писахме през април 2015 г., бе обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Наше проучване показа, че барът с земята под него е бил продаден през януари тази година.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще почивате през лятото?