DGNEWS.EU

Икономисти: Промишлеността ще дърпа нагоре заплатите в Хасковско

Икономисти: Промишлеността ще дърпа нагоре заплатите в Хасковско
May 30
11:23 2018

„Време е да започнем да се хвалим не с откриването на нови работни места, а с това че с малко работна сила произвеждаме много продукция. Именно към това трябва да се стремим, което налага и промяна на политическия дневен ред - от създаване на заетост към създаване на много продукция и ново богатство”. Това коментира икономическият анализатор на Индъстри Уоч Георги Стоев пред хасковския бизнес на състоялата се церемония по връчване на наградите на КРИБ – Хасково на 19 социално отговорни компании  за 2017 г.

На събитието старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев пък заяви, че промишлеността е тази, която ще дърпа нагоре заплатите в останалите сектори в Хасковско. Той посочи, че заплатите в областта изостават и са по ниски от средната за страната. Прогнозите са, че към средата на 2018 г. средните нива на трудовите възнаграждения в региона ще подминат 800 лв. Появата на нови инвеститори и наемането на нови хора ще създаде натиск за покачване на заплатите, смята икономистът. В момента секторите, където вземат високи възнаграждения между 1200 лв. и 1400 лв., са IT и експорта на услуги и производството и разпределение на ел.енергия, където обаче работят едва около 1100 души. От заетите 50 000 човека в Хасково, около 13 500 души работят в преработваща промишленост.

„Когато нараснат заплатите промишлеността, те ще дръпнат нагоре и останалите сектори в Хасково, като търговия, строителство, транспорт и хотелиерство, където сега заплатите са ниски”, коментира Петър Ганев. По думите му повишеното потребление и покупателната способност на хората ще е водещия двигател, който ще дърпа напред икономическия растеж в страната. В момента той е около 4% и прогнозите са в следващите една-две години да се задържи. „Източникът на този растеж вече не е износа, който ни издърпа от кризата. Нов ръст в износа не може да очакваме, защото и сега мощностите са доста натегнати”, коментира експертът.

Като основни проблеми пред българския бизнес той очерта несигурната икономическа среда в страната, малкия вътрешен пазар и недостига на работна сила, който се усеща във всички сектори в цялата страна. „Като изключим София и Пловдив, всички останали губят млади хора”, подчерта още Ганев.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?