DGNEWS.EU

Ева Майдел в Димитровград: Инвестициите в образованието са най-трудни, но винаги се възвръщат

Ева Майдел в Димитровград: Инвестициите в образованието са най-трудни, но винаги се възвръщат
Ева Майдел и Иво Димов
May 18
09:37 2018

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел организира среща-дискусия на тема „Образование, кадри, растеж” в Димитровград. Домакин на форума бе кметът на Димитровград Иво Димов, а в дебатите участваха народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, областният управител на Хасково Станислав Дечев, представители на образователни институции, НПО, граждани.
„През последните години в община Димитровград бяха направени редица големи инвестиции. Предстои стартът на още нови производства и това безспорно ни изправя пред най-сериозния проблем - кадрите и работната ръка. Затова този проблем ще дебатираме с най-работещия евродепутат - Ева Майдел”, заяви при откриването на форума Димов. Той подчерта, че направените инвестиции в Димитровград са успехи за цялата област. 174 хиляди души живеят на 30 минути от Димитровград, през общината минават 3 европейски транспортни коридора, главни жп линии, налице е бърза връзка с няколко международни летища. Основен катализатор за икономическото развитие на общината обаче безспорно е автомагистрала ”Марица”, която доведе в региона инвеститорите, призна Иво Димов.

Анализът на консултантската компания Industry Watch (Индъстри Уоч) показва ясно какво ще се случи в региона през следващите години, затова ние трябва да бъдем готови, най-вече за изискванията на пазара за труда. Усилията ни са насочени към това да задържим младите хора тук като им създадем условия да работят, да се установят и да развиват в областта, подчерта кметът на Димитровград.

„Много съм впечатлена от променящия се Димитровград. Всеки път, когато идвам тук виждам, че се надгражда, работи се с размах”, сподели Ева Майдел. Тя подчерта, че е важно усилията на кмета и екипа му да бъдат подкрепени, за да знае градоначалникът, че е на верния път. „В мое лице Вие имате верен съмишленик, а Вашата работа трябва да бъде вдъхновение и за останалите общини”, призна Ева Майдел. Евродепутатът определи вчерашния ден като исторически за България. „Премиерът Бойко Борисов, който задава дневния ред на ЕС, успя да постави темата за Западните Балкани като основен приоритет не само на нашето председателство, но на ЕС. Много сериозно се работи и по другите два наши приоритети - бъдещето на младите хора и конкурентноспособност и инвестиции. Едни от най-трудните инвестиции са тези в образованието, но те се възвръщат и оправдават, затова нашите усилия са насочени в тази посока”, заяви Ева Майдел. 
„В Димитровград днес имаме удоволствието да видим не само най-работещия евродепутат, но и най-работещия кмет”, призна пред аудиторията народният представител Евгения Ангелова. Тя подчерта, че Правителството вече е приело необходимите промени за въвеждане на дуалното образование и резултатите от това ще бъдат видими съвсем скоро. „Професиите, които осигуряват реална реализация и възможности за професионално израстване вече се предлагат в средното образование, благодарение на сътрудничеството с бизнеса”, обясни тя.
Областният управител на Хасково Станислав Дечев подчерта, че приоритет в неговата работа остава професионалното образование. Той припомни, че в рамките на Първата седмица на професионалното образование е успял да събере заедно професионалните училища и бизнеса, за да се презентират и да убедят родителите в необходимостта от професионално образование за децата им. „Знам, че всички родители искаме децата ни да се развиват и да учат, но изборът на професия не означава, че това няма да се случи. Напротив, професионалната реализация ще бъде още един мотив младите хора да останат да работят и да се развиват тук”, обясни Станислав Дечев. Той поздрави Иво Димов за партньорството с Industry Watch и за изпреварващата крачка, която Димитровград е направил, за да предвиди икономическото развитие на региона през следващите години.
Кметът на Димитровград Иво Димов от своя страна изтъкна изключителните заслуги на екипа си за успехите в Димитровград и подчерта, че винаги при всички свои проекти е получавал подкрепа от Областна администрация Хасково и институциите. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?