DGNEWS.EU

70 години честват ловците и риболовците в Димитровград

70 години честват ловците и риболовците в Димитровград
May 17
12:57 2018

Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград ще чества 70 години от своето създаване утре, 18 май. По повод годишнината на от 16.30ч. в залата на КДК ще се проведе Отчетно събрание на организацията. Концерт на Забавно-духов оркестър в пространството на алеята пред клуба ще бъде поздрав към всички делегати на форума. С шествие участниците ще се отправят към паметника на Освободителите, където ще положат венци и цветя, а от 19 ч. в р-т „Москва” ще се състои официалната вечеря, на която ще присъстват гости на сдружението от цялата страна.

Очаква се в Димитровград да пристигне и председателя на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, инж.Васил Василев, съобщиха от местното сдружение. Тържествената вечеря ще започне с официална церемония, на която двама деятели на сдружението в Димитровград ще бъдат отличени за съхраняване и популяризиране на ловната дейност. Поздрав към всички членове и гости на сдружението ще отправят Акустично-джаз трио, ТА „Звездица”, ЦТИ „Галаксико” и поп изпълнителката Нелина.

Ловно-рибарското дружество в Димитровград е основано през 1948 г., като дотогава в района са съществували 3 дружинки. Новообразуваното дружество се обособява с 16 дружинки с около 560 члена. За председател е избран Димитър Димитров.

Макар земите около Димитровград да са благодатни на дивеч, през 1949 г. е поставено началото на изкуственото му отглеждане и разселване. В Ловния парк край Марица са пуснати 30 фазанчета, а през 1960 година птиците са вече 1000. На няколко пъти се донасят зайци от Северна България за подобряване на популацията, като в замяна се изпращат яребици.

През 1956г. в дружеството вече членуват 30 дружинки, а 5 от тях са на производствен принцип. Членовете наброяват 815 човека, от които 542 ловци, 197 рибари и 72 ловци-риболовци. Тогава за пръв път са приети и 5 жени.

През 1966 г. се осъществява нова реорганизация, с която дружините се обособяват в ловни стопанства с 25 000 дка – 30 000 дка. площ. В състава на дружеството влизат 16 села и 1140 члена.

Днес Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград включва 19 дружинки със 750 члена, от които 8 жени. За своята 70 годишна история дружеството има изградени дълбоко вкоренени традиции не само в отглеждането и развъждането на дивеч, а и като семейна история. В състава на дружеството има няколко поколения ловци – дядо, баща и внук.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?