DGNEWS.EU

Димитровград пуска 16 електрически велосипеди за обществено ползване

Димитровград пуска 16 електрически велосипеди за обществено ползване
May 16
13:58 2018

Община Димитровград ще закупува 16 електрически велосипеди за обществено ползване и ще изгражда две станции за зареждането им в града. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Яшо Минков. Екологичните колела ще бъдат закупени по международния проект “CHESTNUT” за създаване на устойчив план за градска мобилност, по който общината работи през последните две години. Припомняме, че в него Димитровград си партнира с 15 общини и организации, като водещ партньор е словенската община Веленье съвместно с Виенския технологичен университет. Внедряването на електрическите велосипеди е една от пилотните дейности за насърчаване използването на алтернативни средства за градска мобилност. Тя е свързана с основната цел на проекта за намаляване на вредните емисии от автомобилите, обясни Яшо Минков.

Той съобщи, че новата система трябва да заработи през месец август. Дотогава трябва да се проведат успешно обществените поръчки за закупуване на електрическите колела и изграждането на станциите. Те ще бъдат разположени на две места в града – до културен дом „Химик” и до „Детския и младежки център”. Зам.-кметът подчерта, че велосипедите няма да са предназначени за разходки, а за да могат гражданите да се придвижват безплатно по работа от една до друга точка в града – до общински и държавни институции и др. Услугата ще е достъпна само през работни делнични дни, без събота и неделя. Колелата ще са оборудвани с GPS система и предоставянето им ще става само срещу документ за самоличност, поясни Яшо Минков.

„В страната има няколоко града внедрили подобни електровелосипеди като Бургас е водещ. Идеята е при успех общината да надгражда с още по-големи иновативни проекти. Преди време имаше входирана докладна в Общинския съвет за изграждане на зарядни станции за електромобили с идеята общината да инвестира. В тази връзка вече преговаряме със софийска фирма за изграждането на две зарядни станции на територия на общината. Ние трябва да им предоставим законово терени и да им осигурим трифазен ток. Станциите ще са два вида колонни и стенни”, съобщи кметът Иво Димов. Той посочи, че в момента само два града в България имат такива станции изградени на на общински места, а в момента върху идеята работи и столична община.  

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?