DGNEWS.EU

Фестивал „Угар“ събира хайдути, нестинари и гайдари на връх Драгойна

Фестивал „Угар“ събира хайдути, нестинари и гайдари на връх Драгойна
May 14
12:52 2018

За трета поредна година връх Драгойна до село Буково, община Първомай, ще се огласи от българските фолклорни ритми на фестивала „Угар“. По традиция фолклорното събитие се провежда от 29 юни до 1 юли и включва голям брой самодейни състави, ОсНоВНоВеТроВе, Калоферски гайди, Виевска фолк група и Нестинари. Възстановка на хайдути ще припомнят събития от миналото и ще запознаят най-малките посетители на фестивала с части от историята на България, а кулминация ще бъде обичаят „Угар“, в който възтържествува българският вечен дух.

Организаторите от Сдружения „Ангел войвода“ вярват в идеята на „Угар“, че е дошло време българите да се събират заедно и с обща сила да се изкореняват старите плевели и страхове у народа, за да се изчисти почвата, на която се сеят нови, чисти, плодородни семена.

За събуждането на българския корен и любовта към фолклорните традиции са оправили поглед всички участници в „Угар“ и тази година и очакват огромен брой посетители на поляните под връх Драгойна и напомнят, че който желае е добре да облече своята народна носия.

За всички гости на фестивала е подготвена необходимата организация и съветът към тези, които ще нощуват, е да не забравят челник и палатка. Рано сутринта на първи юли фестивалът ще завърши с ритуално посрещане на слънцето и молитва за доброто на всички българи.

Фестивал „Угар“ е с вход свободен.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?